Kies een regio

28 april 2020

Iets met corona: hoe je als muzikant wegwijs wordt in crisistijd

Tips & tricks om zelf mee aan de slag te gaan
@bandmemes666

Net als de rest van Nederland zitten de muzikanten in Gelderland (als het goed is) zoveel mogelijk thuis. Festivals, podia en theaters hebben hun deuren voorlopig moeten sluiten voor publiek en evenementen gaan in ieder geval tot 1 september niet door. Daardoor zien veel kunstenaars en muzikanten hun felbegeerde podiumplekken, studiodagen maar ook inkomen verdwijnen. Tijd voor praktische tips en inspiratie om samen deze crisis door te komen.

(laatste update: 12 mei 2020)

Verplaatste activiteiten

Eerst de huishoudelijke mededelingen: Doornroosje, Luxor Live en Gigant zijn net als andere podia tot 1 september gesloten. Wij werken voorlopig dus even thuis, maar Poppunt Gelderland blijft gewoon draaien. Zo blijven we deze website updaten en kun je nog steeds bij ons terecht voor advies via mail en telefoon.

De stand van zaken van onze activiteiten in real life:

• 21 maart – Gelders Goed III
De optredens van Moonyard, Black Bottle Riot en Myra Pilar in DRU Cultuurfabriek zijn verplaatst naar 9 oktober.

• 4 april – Booster Festival
Heeft op de geplande datum volledig online plaatsgevonden, met o.a. ook 22 Gelderse artiesten in (video)actie!

• 5 mei – Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid
De geplande tour van The Hubschrauber langs verschillende Bevrijdingsfestival in Gelderland gaat dit jaar niet door.

• 23 mei – De Grote Prijs van Nederland
Het optreden van Snow Coats in de halve finale vervalt, de gehele wedstrijd wordt verplaatst naar later dit jaar. Inschrijven als deelnemer blijft in de tussentijd wel mogelijk.

• 30 mei – The Single Adventures op Music Meeting
Het geplande project gaat dit jaar niet door.

• 21 juli – Poppunt Gelderland x Valkhof Festival
Het festival en onze programmering gaan dit jaar niet door.

• 24 juli – Poppunt Gelderland x Valkhof Festival
Het festival en onze programmering gaan dit jaar niet door.

Achter de schermen

Daarnaast maken we ons natuurlijk sterk voor muzikanten en de popscene, samen met andere Gelderse instellingen, in Oost-Nederlands verband, vanuit de podia waar wij werken (aangesloten bij de VNPF) en vanuit koepelorganisatie POPnl (aangesloten bij de Popcoalitie) waar wij deel uitmaken van het bestuur. Samen proberen we artiesten en de infrastructuur die zij nodig hebben zo goed mogelijk de crisis door te helpen.

 

In tijden van corona

(Financiële) support

Over naar de centjes, hoe ga je deze moeilijke tijd zo goed mogelijk doorkomen? Enkele tips:

 

 

 • Subsidie voor sociale initiatieven via de Provincie Gelderland
  Heb jij een tof idee dat mensen in tijden van corona verbindt? Dan vergoedt Provincie Gelderland mogelijk de kosten, ten hoogste 100% tot maximaal €10.000. Denk aan optreden voor ouderen, een online popquiz of openraam-concerten. Alle voorwaarden vind je hier.

 

 • Talentontwikkeling van professionals
  Nu is wellicht ook een goede tijd om eens in deze subsidieregeling van de Provincie Gelderland te duiken. Vragen kun je stellen tijdens het digitale spreekuur op maandag 11, 18 en 25 mei tussen 09.00 en 10.00 uur.

 

 

 • Vergoeding voor annulering van buitenlandse optredens
  Vanaf 4 mei kun je bij het Dutch Music Export Corona Hulpfonds een tegemoetkoming aanvragen als je buitenlandse shows zijn geannuleerd en je de reeds gemaakte kosten niet kunt terugverdienen of vanwege extra kosten voor repatriëring uit het buitenland.

 

 • Extra budget bij Fonds Podiumkunsten (FPK) en Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP)
  Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt de professionele podiumkunstensector van Nederland. Voor deze artiesten wordt het budget voor de werkbijdrage muziekauteur verdubbeld en is de tijdelijke regeling Balkonscènes opgezet, bedoeld voor kleinschalige live-events binnen de huidige mogelijkheden. De 2P-regeling van het fonds kan momenteel ook worden ingezet voor digitale initiatieven. Het Fonds voor Cultuurparticipatie steunt artiesten die vooral in hun vrije tijd bezig zijn met muziek door bijvoorbeeld ruimte te bieden voor alternatieve projecten binnen hun regeling Cultuurmakers van nu, waarbij je binnen 2 weken uitsluitsel krijgt.

 

 • Overige fondsen
  Ook de Cultuurfondsen en de overheid spannen zich in om het leed te verzachten, zodat partijen die geld hebben aangevraagd niet in de problemen komen.

 

 • Merchandise verkopen 
  Kan momenteel niet meer bij shows, maar wel online bij bijvoorbeeld Bandcamp. Het platform geeft iedere eerste vrijdag van de maand alle inkomsten 100% door aan artiesten, maak dus eventueel een mooie actie voor 1 mei, 5 juni of 3 juli. Merch verkopen via je eigen webwinkel kan natuurlijk ook. Of via het platform Please don’t stop the music, speciaal opgericht om jouw muziek en merchandise in corona-tijd onder de aandacht te brengen van publiek. Bezoekers kunnen ook selecteren per provincie (tip: support die Gelderse artiesten!).

 

 • Donaties ophalen via Spotify 
  Als artiest kun je sinds 22 april een Artist Fundraising Pick toevoegen aan je profiel, hierdoor kunnen fans rechtstreeks geld doneren aan jou of een van de doelen die jij kiest. In de Pick kun je linken naar PayPal, Cash App, GoFundMe of een geverifieerde Music Relief-organisatie waarmee Spotify de zwaar getroffen muziekindustrie ondersteunt.

 

 • Maak die plaat! 
  Bovenop de €200.000 die Sena eerder extra uittrok voegt de club nogmaals €400.000 toe aan hun Muziekproductiefonds., waar je geld aan kunt vragen voor het uitbrengen van je muziek. Bij de extra aanvraagronde kwamen zo veel aanvragen binnen, dat de nood hoog bleek. Zondag 28 juni 2020 is de deadline van de eerstvolgende aanvraagronde.

 

 • Actiecampagne via Voordekunst
  Het crowdfundplatform heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd: actiecampagnes. Hierbij hoef je geen streefbedrag in te vullen, maar kun je mensen vragen om een donatie om tijdelijk extra inkomsten te generen.

 

 • De snelle Stroomversneller
  Voor de Arnhemmers onder ons heeft Schakel025 de snelle Stroomversneller in het leven geroepen: als je een aanvraag doet voor €1000 of minder dan wordt deze binnen twee weken beoordeeld. Daarnaast hoef je tijdelijk geen maand van tevoren aan te vragen, maar mag je bij toekenning gelijk van start met je project.

 

 

 • Livestreamen + pay what you want
  Fix een goede livestream en vraag een donatie voor jouw thuisconcert (voor jezelf, of het goede doel). Om meer publiek te bereiken kun je jouw videoshow ook aanmelden bij bijvoorbeeld Corona Concerten, Privé Podium of andere media die hun kanalen hiervoor beschikbaar stellen.

 

 • Muzikanten verenigt u
  Mocht je dat nog niet gedaan hebben, kun je overwegen om je aan te sluiten bij een vakbond zoals Kunstenbond of BAM!. Zij helpen artiesten, muzikanten, andere makers en zzp’ers aan informatie, juridische hulp en zorgen voor gezamenlijke belangenbehartiging op momenten als deze.

 

Online Popsport-coach Massi

Doe-het-zelf

Elke crisis is ook een kans, zo blijkt uit de talloze initiatieven die momenteel in Gelderland en daarbuiten oppoppen. Een rondje inspiratie: 

 • Gratis workshops
  Popsport komt met een nieuwe reeks online workshops, van lyrics schrijven tot je Engelse uitspraak verbeteren. Ook veel popscholen en andere organisaties bieden tijdelijk gratis online content aan. Zelfs mediaplatform 3voor12 doet aan home schooling met lessen van produceren tot muziekgeschiedenis.

 

 • Upgrade je kennis & netwerk
  In veel provincies worden handige netwerkavonden en kennissessies voor artiesten georganiseerd, veel daarvan gaan nu online door (wel meedoen, geen reistijd!). Check bijvoorbeeld de online edities van Club No Man’s Land, Hedon Academy online,  de Music & Business serie van Pop in Limburg of de Skills & Knowledge serie van PopGroningen waar je ook verslagen van vorige sessies terug kunt vinden. In onze agenda vind je een actueel overzicht van al deze sessies.

 

 • Spelen met samples
  Er zijn verschillende coole samplepacks die je momenteel gratis kunt downloaden, zoals de soundscapes van Beeld & Geluid. Muzikanten nemen ook hun eigen meespeel-tracks op die je gratis kunt downloaden, zoals drummer Mischa Porte met zijn Isolated Drum Tracks en Achterhoekse muzikant Meindert Bussink met zijn roulatiecreaties.

 

 • Contactloze concerten
  Achterhoekse filmkoning Paul van Druten filmt bij gebrek aan live-concerten momenteel bijzondere sessies met muzikanten, dichters en andere creatievelingen. Na het succes van zijn video’s bij de prachtige ruïne in Miste bij Winterswijk is er zelfs al een spin-off: Sandra’s zomersessies. Wil je zelf ook zo’n contactloos concert spelen? Mail Paul van Druten met jouw muziek.

 

 • Bandsintown
  Muziekplatform Bandsintown is een partnerschap aangegaan met streamingplatform Twitch. Artiesten die zijn geregistreerd bij Bandsintown en die meer dan 2.000 volgers hebben, kunnen gratis aan de slag als Twitch Affiliates en direct inkomsten genereren door live te streamen via Twitch.

 

 

 

 • De Arnhemse scene ontdekken
  PLANK Arnhem is een nieuwe rubriek begonnen op de socials: Corondertussen Bij… In korte interviews lees je wat de mensen uit de Arnhemse popscene gaande houdt in deze dagen. Ook handig om nieuwe contacten op te doen!

 

 

Tot slot: blijf gezond en maak mooie dingen!

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland