Kies een regio

4 april 2020

Van Basis tot Booster: Oost-Nederlandse popinstellingen leggen samenwerking vast in convenant

Gelderland en Overijssel slaan de handen ineen voor muzikanten

Snelle, De Staat, Jeangu Macrooy, Rico & Sticks, Pjotr en De Sluwe Vos. Deze welbekende artiesten hebben één ding gemeen: zij zijn allemaal begonnen in het oosten van ons land. Onze regio barst van het muzikale talent, net als van instellingen om dit talent te ondersteunen zoals productiehuizen, poppodia, Poppunten, het conservatorium en showcasefestivals. Samen slaan ze nu de handen ineen om talentontwikkeling in de Oost-Nederlandse popsector optimaal te organiseren. Dat doen ze met het convenant ‘van Basis tot Booster’, waarvan de handtekeningen van de deelnemende partners vandaag, geheel “corona-proof”, per fietskoerier worden verzameld.

Oost-Nederland toont zich de laatste jaren meer en meer als een plek waar creatievelingen elkaar vinden, waar ideeën ontstaan en waar samenwerking in het DNA lijkt te zitten. “We willen ervoor zorgen dat Oost-Nederlandse talenten zo optimaal mogelijk hun weg vinden naar de juiste ondersteuning,” aldus Dennis Platvoet van De Nieuwe Oost | pop in Deventer. Deze talentontwikkelaar is de aanjager van het gloednieuwe convenant, dat in nauwe samenwerking met de poppartners in Overijssel en Gelderland tot stand is gekomen. Het partnerschap heeft als ambitie om talent te stimuleren, artiesten te laten groeien en zo het Oost-Nederlandse poplandschap een boost te geven. Zo is een actieve samenwerking afgesproken om ook op de podia meer ruimte te maken voor lokale artiesten.

Convenant in tijden van corona

Het convenant wordt vandaag getekend tijdens Booster Festival, dat door de maatregelen als gevolg van het corona-virus online plaats zal vinden. Omdat de partners niet fysiek bij elkaar kunnen komen, fietsen twee Deventer Fietskoeriers de hele regio door – meer dan 290 kilometer – om zo de handtekeningen van de betrokkenen te verzamelen. Van Basis tot Booster op de fiets!

Oosten United

Om artiesten uit Oost-Nederland optimaal te supporten bundelt het popveld nu dus haar krachten. Naast de grote poppodia Doornroosje, Luxor Live, GIGANT, Burgerweeshuis, Hedon en Metropool, gaat het om drie productiehuizen oftewel ontwikkelinstellingen (De Nieuwe Oost | pop, Hedon Productiehuis en De Basis) die zich richten op talentontwikkeling. Ook kennen beide provincies een eigen Poppunt, conservatorium ArtEZ en een uitgebreid netwerk van speel, oefen- en maakplekken, met daarbij Booster als het showcasefestival van de regio.

Lees het hele convenant Van Basis tot Booster hier.

Talentontwikkeling in Nederland

Eerder dit jaar ondertekenden we op nationaal niveau ook het convenant Talentontwikkeling in de Popmuziek 2020-2024. Hierin legden Kunstbende, Popsport, Popronde en POPnl (waar Poppunt Gelderland onderdeel van is) vast dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een optimaal klimaat en infrastructuur voor talentontwikkeling op het gebied van popmuziek. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees het hele convenant Talentontwikkeling in de Popmuziek 2020 – 2024 hier

Heleen Poos (foto Merel Hurkmans)

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland