Kies een regio

30 maart 2020

Livestreams

Hoe zorg je voor een goede livestream?
Foto door Vanilla Bear Films via Unsplash

Een livestream kan een een uitgelezen kans zijn om fans een bijzonder inkijkje geven in je schrijfproces, ze een voorproefje geven van nieuwe muziek, of misschien wel een volledige show uit te zenden. 

Tips

Onze Belgische collega’s van VI.BE hebben 10 handige tips op een rijtje gezet voor jouw eigen livestream:

🔹 Ga niet voor een concertervaring maar bouw aan de relatie met je fans. Dit is de belangrijkste tip voor iedereen die gaat livestreamen. Je kan nooit de kwaliteit van een echte concertopname of livesessie evenaren, probeer dat dan ook niet te doen. Je bent live: ga in interactie met je fans, luister naar hun vragen en speel een aantal nummers. Op die manier zal je spontaan overkomen en toon je dat je bereikbaar bent voor je fans. Als je niet live wil spelen, kan je bijvoorbeeld ook tonen hoe jij songs schrijft. Het belangrijkste is dat je mensen meeneemt in jouw wereld.

🔹 Kies je medium. Bijna elk social media platform biedt de mogelijkheid aan om live te streamen. Het platform dat het beste past bij jouw muziek is uiteraard het platform waar je fans zich op bevinden. Als je fans vijftienjarigen zijn, zet je volop in op TikTok, Snapchat en Instagram. Als je fans daarentegen kloeke veertigers zijn, ben je meer met YouTube of Facebook. Waar zitten jouw volgers? Waar heb je het meeste bereik? Los daarvan bieden Instagram en Facebook wel een leuke extra: via die platforms kan je een gedeelde live-video opzetten. Zo kan je zowel op jouw profiel als op het profiel van een bevriende artiest live-streamen. Zowel jouw volgers als de volgers van de andere artiest krijgen daar dan een melding van. En op die manier bereik je weer een heleboel nieuwe fans. Via Facebook heet dat crossposting. Via Instagram moet je gewoon één van je volgers uitnodigen om deel te nemen aan je live-video.

🔹 Als je op verschillende platforms tegelijk wil streamen, kan je daar specifieke programma’s voor gebruiken. Belive en Zoom bieden bijvoorbeeld allebei de mogelijkheid om live uit te zenden op verschillende platforms tegelijk.

Check de website van VI.BE voor de overige tips.

Meer weten?

Vergeet ook zeker niet naar het VI.BE artikel over de rechtenkwestie rondom livestreams te kijken. Daarnaast heeft ook Onlightning een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Specifiek voor dj’s is er een compleet en actueel artikel te vinden via DJ Tech Tools, dit helpt je stap voor stap een eigen livestream op te zetten. Aanvullende technische tips vind je bij Resident Advisor.

Bekijk ook zeker deze tips van Michiel Gardner (o.a. Red Light Radio, Operator en Boiler Room) op 3voor12 voor de perfecte livestream!

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland