Kies een regio

29 juni 2023

Zo haal je het meeste uit het nieuwe platform Sonar

Met deze 10 tips scoor je shows, recensies en airplay voor jouw act

1. Richt je profiel in

Op Sonar kun je zelf een profiel inrichten voor jouw act. Zorg voor actuele info, muziek en links, ook als je nog niet hebt gereageerd op een pitch. Jouw profiel is namelijk wel al zichtbaar in de artiestendatabase waar veel programmeurs, media en muziekliefhebbers op zoek gaan naar nieuwe acts. Een goede foto helpt enorm, net als de passende categorieën zodat je ook via de filter-functie gevonden kan worden.

2. Vorm jouw team

Nodig iedereen uit jouw team uit om medebeheerder te worden van jouw act, van je mede-muzikanten tot je manager, socialmedia-hulp of boeker. Hoe meer ogen, hoe meer kans op een match.

Het werkt zo:
1. Ga naar jouw artiestenprofiel
2. Kies bij de ronde button met de drie puntjes (…) ‘bewerk profiel’
3. Ga linksonder naar ‘beheer’
4. Klik rechtsboven naast ‘beheerders’ op het plusje +
5. Nodig je teamleden uit via e-mail. Als iemand al een account heeft op Sonar, wordt diegene toegevoegd als beheerder aan jouw profiel. Als iemand nog geen account heeft op Sonar, kan diegene zich aanmelden met de links in de mail.

3. Reageer alleen op pitches die bij jou passen

Lees goed wat er in de omschrijving staat. Als een organisator op zoek is naar een act uit Overijssel, kan diegene het waarschijnlijk niet waarderen als jij als Gelderse act toch reageert. Net als een dj-spot waar een metalband op reageert. Organisatoren raken gefrustreerd als er tientallen acts in de luisterlijst staan waar ze niet om hebben gevraagd, en dat werkt uiteindelijk negatief voor jouw act. Check daarom goed wat er gezocht wordt en reageer alleen als je voldoet aan dit profiel.

4. Zorg dat je beschikbaar bent

Sonar werkt net als boekingen via de ‘echte wereld’, in principe bied je jezelf alleen aan als je ook echt beschikbaar bent. Check dus eerst even met je compagnon of bandgenoten of iedereen kan en voltooi daarna pas je aanmelding. Organisatoren doen moeite om jouw inzending te luisteren en de juiste match te kiezen, het is niet goed voor jouw reputatie en die van Sonar als je vervolgens niet blijkt te kunnen. Uitzonderingen daargelaten, het kan bij een lange inschrijfperiode bijvoorbeeld gebeuren dat jullie agenda in de tussentijd gewijzigd is.

5. Jouw inschrijving is definitief

Zodra je je inschrijft voor een pitch, wordt de info op jouw profiel ‘bevroren’. Als je daarna dingen aanpast op jouw profiel, zijn die wel zichtbaar in de openbare database maar niet bij beoordeling van de pitch door de organisator. Dit werkt zo, omdat een organisator anders meermaals moet beoordelen als er tussentijds info wijzigt. Ben je nog niet helemaal zeker van jouw info? Jouw inschrijving wordt automatisch tussentijds opgeslagen, dus je kunt altijd op een later moment verdergaan. Zo kun je ook samen met je team werken aan een inschrijving.

6. Je krijgt alleen bericht bij goedkeuring

De organisator neemt rechtstreeks contact met je op als jij bent uitgekozen als match. Bij afwijzing krijg je geen persoonlijk bericht, maar wordt de uiteindelijke selectie bekendgemaakt als aankondiging in de pitch. Houd het platform dus in de gaten voor de laatste bekendmakingen.

7. De geheime knop

Ben jij even vergeten waar je je allemaal op hebt ingeschreven? Ga op jouw artiestenprofiel naar de ronde button met (…), daar vind je alle deelgenomen pitches.

8. Wees scherp en houd de kanalen van Sonar in de gaten

Sommige pitches staan maar een paar dagen open, dus kan het lonen de kanalen van Sonar scherp in de gaten te houden. Je vindt de lopende pitches altijd op www.checksonar.nl, daarnaast worden nieuwe pitches uitgelicht via de kanalen van Sonar (Instagram, Facebook), Poppunt Gelderland (Instagram, Facebook, nieuwsbrief) en Poppunt Overijssel (Instagram, Facebook, nieuwsbrief).

9. Wees zelf de organisator!

Zoek jij een voorprogramma voor jouw releasetour? Een act voor een double-bill? Een co-writer of vocalist voor een grote opdracht? Plaats zelf een pitch! Je kunt geen pitch starten vanuit jouw artiestenprofiel, maar je kunt wel een organisatie aanmaken met de naam van jouw act of project.

10. Blijf proberen

Raak niet gefrustreerd, er zijn heel veel artiesten actief en organisatoren zoeken vaak naar een specifieke act. Blijf vooral muziek maken en reageer op de pitches die jij interessant vindt. Voor iedere act is er een match!

Kom je er niet uit? Geen probleem, we helpen je graag. Stuur een bericht naar info@checksonar.nl of neem contact op met een van de mensen van Poppunt Gelderland of Overijssel.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland