Kies een regio

13 maart 2019

Verslag: pre-conferentie Booster Festival in Arnhem

Hoe haal je als artiest zo veel mogelijk uit een showcasegelegenheid als Booster?

Voorafgaand aan het festival organiseert Booster dit jaar in Arnhem, Zwolle en Enschede een pre-conferentie voor de acts die op het festival spelen en andere artiesten die meer willen weten over succesvol showcasen. Hier het verslag van de bijeenkomst op maandag 11 maart in Luxor Live.

Booster Festival?

Het is niet gek als je het festival als Gelderse artiest nog niet kent, want tot nu toe was Booster vooral gericht op Overijsselse muzikanten. Het is opgericht door ArtEZ Conservatorium in Enschede, maar is ook zeker relevant voor artiesten buiten de schoolbanken.Op 6 april 2019 vindt het festival voor de zesde keer plaats op het conservatorium en in de binnenstad van Enschede.

Overdag is er een muzikantendag waar je tips en advies kunt verzamelen bij een flink aantal professionals uit de muziekindustrie. Het voordeel van Booster: het festival is groot genoeg om echt relevante pro’s aan te trekken, maar klein genoeg om deze mensen daadwerkelijk te spreken over je muziek. ’s Avonds is er een showcasefestival met liveoptredens van de meest veelbelovende acts uit het oosten van het land.

Programma 2019

Deze week komt het programma online op de website van Booster Festival. Coördinator Pim Kokkeler en programmeur Arris Roordink nemen samen met de aanwezigen de panels van dit jaar door en lichten enkele professionals uit: een scala van o.a. A&R managers, publishers, boekers en fondsenkenners uit de Nederlandse muziekindustrie.

Hier vind je de artiesten die dit jaar op Booster spelen, voor het eerst zijn er ook enkele Gelderse acts te zien op een speciaal ingerichte Gelderse Ambassade in Metropool café. Deelnemende artiesten Thaïti, Mr. Weazley, Snow Coats, Grebe (afgevaardigde van ArtEZ Pop & Jazz in Arnhem) en nog enkele geïnteresseerden zijn vanavond aanwezig.

Showcasen: de do’s en dont’s

Een showcase is een concert waarbij je je presenteert aan de muziekindustrie, dus dat vraagt om andere voorbereidingen dan een normale show. Muzikant Ruud Gielen van o.a de band RUV en de aanwezige artiesten wisselen hun ervaringen uit. Ruud: “Mijn grootste showcase-fout? Met vier bands tegelijk spelen op Booster Festival vorig jaar, dat was net even te ambitieus. Je kunt beter iets minder inplannen zodat er ook wat fout kan gaan.”

Tips die voorbij komen:

– Speel je beste nummer als eerste, er is maar weinig tijd.

– Roep om het nummer je bandnaam, zodat mensen weten waarnaar ze staan te kijken.

– Speel geen nieuw nummer, maar doe alleen de tracks die er echt goed inzitten. Bewaar nieuw werk voor je fans.

– Bouw je set qua spanningsboogop in clusters van drie nummers, zodat je set op ieder moment interessant is om bij binnen te komen.

– Heb je de keuze tussen een set van 30 of 45 minuten? Denk goed na of je voldoende nummer hebt om de set van voor tot achter pakkend te maken.

Wat kunnen we leren van Popronde en Eurosonic Noorderslag?

Booster Festival is niet het enige showcasefestival van Nederland, andere plekken waar de muziekindustrie zich verzamelt om nieuwe acts te spotten zijn bijvoorbeeld het rondreizende festival Popronde en Eurosonic Noorderslag.

De Nijmeegse band Thaïti organiseerde een guerrilla-actie tijdens hun deelname aan de Popronde: “De regel is dat je niet in je eigen stad mag spelen, maar de Popronde in Nijmegen is juist een belangrijke editie omdat het de kick-off van het hele festival is en er bijvoorbeeld veel pers aanwezig is. Om die regel te omzeilen hebben we zelf een podium neergezet op de route die de professionals vanaf hun diner naar het festival zouden lopen, bij het diner hebben we kaartjes uitgedeeld om ze te wijzen op de surprise-show. Het was een risico of het goed zou vallen, maar gelukkig werd ons lef beloond en hebben we er zelfs wat shows aan overgehouden.” De band speelde daarnaast begin dit jaar tijdens Eurosonic Noorderslag in de Drie Gezusters op de Pinguin Radio Showcases. Daar bleek de praktijk verrassend: “Toen we het kleine verstopte minipodium zagen waar we moesten spelen, zonk ons in eerste instantie de moed in de schoenen. Maar uiteindelijk hebben we aan die show wel vier boekingen overgehouden,” aldus de leden van Thaïti.

De band Snow Coats uit Doetinchem pakte het ook slim aan en brachten hun plaat uit net voor Popronde: “Onze shows tijdens het festival gebruikten we als promotietour en zo konden we ook nog wat platen en merchandise verkopen.” De Arnhemse band Mr. Weazley heeft zowel in huidige samenstelling als met hun vorige band Leeways aan de Popronde meegedaan en merkt verschil: “Met Mr. Weazley hebben we minder uit de Popronde gehaald dan met Leeways vijf jaar geleden, ook al hebben we nu ook 11 shows gespeeld. Het probleem was dat we steeds werden weggezet als feestband, aan het einde van de avond komen er weinig programmeurs meer op je show af en daar haal je dus niet zo veel boekingen uit. Het maakt dus ook echt uit op welke tijd je showcase is.”

De blik van de programmeur

Waldo Volmer schuift aan, naast muzikant is hij grondlegger van het muziekplatform Never Mind the Hype en programmeur van Gigant in Apeldoorn. Zijn tip: “Doe onderzoek en kom met een gerichte vraag bij de uitnodiging voor je show, in plaats van een algemene bulkmail. Bijvoorbeeld ‘Ik zie dat je dit specifieke festival in de stad organiseert en onze acts past daar qua genre en grootte goed bij, kom je naar onze show op Booster Festival kijken?”. Dit werkt wel alleen als je echt research doet: ik krijg met NMTH ook wel eens mails van artiesten die zeggen dat ze het platform zo tof vinden en vragen of we ze willen uitlichten, maar overduidelijk niet geluisterd hebben naar de genres die we coveren. Dan val je door de mand.”

Hoe kiest een programmeur welke artiesten hij of zij gaat checken?

Waldo: “Ik bezoek tijdens showcasefestivals gericht artiesten die mogelijk interessant zijn voor mijn afzetmogelijkheden. Ik moet er wel iets mee kunnen en er moet in regio Apeldoorn publiek voor zijn, dat is zowel voor de bezoekers als voor de artiest zelf van belang. Gelukkig worden programmeurs van poppodia ook steeds meer programmeur van de stad met meerdere locaties en festivalletjes waardoor ik bijvoorbeeld ook meer mogelijkheden krijg om opkomend talent neer te zetten.”

Verder kom ik op basis van mijn persoonlijke voorkeur ook wel eens bij acts terecht waar ik in eerste instantie misschien niets mee kan, maar op een later moment wel. Het is daarom goed om een programmeur op de hoogte te houden van je ontwikkelingen en aan te kloppen zodra je een haakje ziet. Dat persoonlijke contact is belangrijk, soms moet je een lange adem hebben maar levert dat uiteindelijk wel iets moois op. Als ik niet direct iets kan met artiesten maar ik weet dat een collega-programmeur er juist wel een goede plek voor heeft dan speel ik de tip ook wel eens door.”

Zorg voor goede info vooraf

Programmeur Marijn de Valk van Luxor Live in Arnhem vult aan: “De keuze voor welke artiesten ik ga bezoeken vindt grotendeels voor het festival plaats. Zorg dus dat je info van tevoren goed in orde is, zoals je bio, foto en videomateriaal. Op basis daarvan kies ik gericht wie ik wil gaan zien.” Programmeur spammen dus? Waldo: “Haha, liever niet. Gebruik gewoon je common sense: verplaats je in de ander. Communiceer niet alleen wat je zelf wilt, maar bedenk ook of en waarom jij interessant bent voor diegene voor je met een vraag komt.”

Meer info

Booster Festival vindt plaats op zaterdag 6 april in Enschede. Wil je de muzikantendag overdag bezoeken? Via Poppunt Gelderland hebben we enkele gastenlijstplekken te vergeven, mail bij interesse even je verzoek en aantal personen naar imke@poppuntgelderland.nl. De showcases in de avond zijn gratis toegankelijk. Meer info op www.boosterfestival.nl.

Zelf op Booster spelen?

Dit jaar zijn de acts voor de Gelderse Ambassade geselecteerd door een team van muziekprofessionals en programmeurs in Gelderland. Bij succes willen we de samenwerking volgend jaar uitbreiden en kijken of de inschrijving geopend kan worden voor meer artiesten uit deze provincie.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland