Kies een regio

10 september 2020

⏩ Speelplekken in tijden van corona

Hier vind je op dit moment livemuziek in Gelderland

Door het coronavirus zijn het zware tijden voor livemuziek. Gelukkig klinkt er ondanks de RIVM-maatregelen voor poppodia, cafés en festivals her en der voorzichtig weer livemuziek. Daarom in deze Fast Forward enkele coronaproof speelplekken in Gelderland voor je op een rij.

Nijmegen

In Nijmegen zijn een aantal plekken waar de livemuziek weer klinkt. Culturele broedplaats Hubert in Nijmegen is daar een voorbeeld van: om de zaterdag is er een huiskamersessie met liveconcert en iedere vrijdag luidt een dj het weekend in. Ook vinden er bij stadsoase De Achtertuin en in Cultuurcentrum Brebl regelmatig concerten plaats. In skatepark Waalhalla in Nijmegen zijn binnenkort weer een aantal live avonden.

Ook Doornroosje in Nijmegen is aan het ontwaken. “We doen weer livemuziek in de breedste zin van het woord, uiteraard zijn alle RIVM maatregelen toegepast op ons gebouw dus zijn alle shows nu zittend en op anderhalve meter,” vertelt Jonatan Brand, programmeur bij Doornroosje. “Daardoor passen er nu 135 mensen in de grote zaal in plaats van 1100. Er staan grotere acts, maar er is ook nog ruimte voor acts uit de regio. Zo hebben we sinds het weer kon The Hubschrauber, Paracetamøl en Linde Schöne op ons podium gehad. Ook in crisistijd moeten mensen zich muzikaal en creatief kunnen uiten en daar hebben we als poppodium een voortrekkersrol in. Daarnaast gaat Schuum binnenkort weer van start en met Open Source Radio krijgen urban en dance ook meer een podium.”

Hubert, Nijmegen

Wageningen

Als je eens in Wageningen wilt optreden stuur dan vooral een mailtje naar Ron van der Sterren van Popupop, de ‘concertzaal zonder podium’ van Wageningen. Zij gaan dit najaar weer live avonden organiseren, onder andere in Café Loburg die zelf ook artiesten programmeren onder de noemer Loburg Live. Zodra het nieuwe studiejaar op gang is komt Popcultuur Wageningen ook met nieuwe evenementen.

3000pieces live bij een evenement van Popupop

Ede

Iets naar het noorden, in Ede, pakt poppodium Astrant de draad weer op. “Dit najaar beginnen we met zitconcerten, van black metal tot hiphop en pop. De shows zullen dan waarschijnlijk twee keer op een avond plaatsvinden, en wat korter zijn. Veel bands mailden dat ze willen spelen op wat voor manier dan ook, dus dat zijn we gaan regelen,” vertelt Xander van Soelen, programmeur bij Astrant. “Artiesten mogen altijd mailen, maar het is wel belangrijk dat ze weten wie we zijn en wat we precies doen met Astrant. We staan wel altijd open voor nieuwe artiesten! Bij Cultura, het kunst- en cultuurcentrum in Ede, zijn trouwens ook weer wat muziekavonden.”

Ook Astrant in Ede gaat de draad weer oppakken

Arnhem

“Bij Café Bosch in Arnhem zijn ze bezig om muziekavonden op te zetten,” laat Pieter Kwant, popmakelaar in Arnhem, ons weten. “Ook zijn er nu in Coehoornpark bij het station geregeld events onder de noemer Popuppark. Zij staan zeker open voor perskits van artiesten, dus mailen mag altijd. Voor de hardere genres in de richting van metal en dergelijke gaat Willemeen weer een podium bieden binnenkort.”

Er zijn ook een aantal nieuwe podia in Arnhem. Vanaf oktober is er in boekhandel Het Colofon tenminste één keer per week livemuziek tussen de boeken. Ook gaat Muziek onder de Molen vanaf 1 oktober optredens organiseren bij Molenplaats Sonsbeek.

Hier kun je binnenkort weer terecht voor de hardere genres

 

Andere hoeken van de provincie

Verspreid door Gelderland zijn nog enkele mooie initiatieven te vinden, zoals in de Achterhoek. Programmeur Erik Ramaker van het DRU Poppodium in Ulft: “We zijn bezig met nieuw programma dat plaats gaat vinden in onze theaterzaal. Dat is niet dezelfde ervaring als in onze normale concertzaal, maar zo kunnen we in ieder geval wat. Het programma is al redelijk rond, maar een perskit opsturen mag altijd. Het is goed om van je te laten horen als artiest, het liefst met een goed plan. Dus niet alleen je artiestennaam en dat je graag wil komen spelen.”

Een andere plek die livemuziek presenteert is de Gelderlandfabriek in Culemborg. “In de zomer hebben we veel programma gehad. We zijn daardoor goed in de picture waardoor we ontzettend veel gemaild worden,” aldus Marc van Dooren, manager/directeur bij de Gelderlandfabriek. In Harderwijk beginnen ze binnenkort weer met livemuziek en dj-sets bij restaurant Walhalla aan het stadsstrand. Daar is elke zondag livemuziek, met ruimte voor nieuw talent.

Uiteraard zijn de grotere zalen ook aan het roeien met de beschikbare riemen. “Bij GIGANT in Apeldoorn zijn aangepaste muziekavonden zoals de nieuwe seated specials,” vertelt Milan Roerdink, talentontwikkelaar bij het poppodium.

Live muziek op het terras van Walhalla

Meer tips

Dit zijn natuurlijk lang niet alle liveplekken op dit moment. Hebben we een toffe locatie gemist? Laat het ons weten! Meer muzikale voorzieningen in Gelderland vind je op onze kaart.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland