Kies een regio

22 december 2022

Nieuw Uit Gelderland 2022 🎧

Alle feiten en cijfers van dé Gelderse Spotify-playlist

2022 was het derde jaar van onze Spotify-playlist Nieuw uit Gelderland. In deze lijst verzamelen we iedere week de nieuwste tracks uit Gelderland om het muzikale talent uit onze provincie onder de aandacht te brengen van professionals, media en publiek. Net als de voorgaande jaren maken we de balans op: wie luistert er mee, waar komen de acts vandaan en welke track heeft de meeste streams? Check hier alle feiten en cijfers op een rij!  

Algemene groei

Dit jaar groeide het aantal volgers op Spotify van 635 volgers naar 815 volgers. In 2022 zijn in totaal 1394 nieuwe tracks toegevoegd aan de playlist. De lijst van 2022 telt een totale speeltijd van ruim 84 uur. Gemiddeld verschenen er iedere week 29 nieuwe tracks van Gelderse artiesten in de lijst. De groei van de lijst in de afgelopen jaren:

Acts & tracks

Met meer dan 3,5 miljoen streams is ‘beautifully broken’ van neoklassieke pianist BARTH. uit Ede de meest gestreamde track uit de lijst. Op de voet gevolgd door eveneens 3.5 miljoen streams door chillhouse producer Lavern uit Epe, die de lijst vorig jaar aanvoerde. De meeste acts kwamen in 2022 met 1 tot 3 nummers nummers in de lijst, maar er waren uitschieters zoals producers SpinnerX (Ede) en Various Autists (Nijkerk) die allebei maar liefst 14 tracks uitbrachten, gevolgd door producer Semjon Joosten (Twello) met 11 releases. Een gedeelde derde plaats is voor de vrouwelijke producer AISKA (Terwolde), Bart Zeal (Wageningen) en lofi-producerduo vlows (Nijmegen) met elk 10 nieuwe nummers in de playlist. In totaal stonden dit jaar 619 verschillende artiesten in de afspeellijst. Opvallend is dat 297 daarvan nog niet eerder in de playlist stonden.

Waar

In de playlist staan artiesten uit álle hoeken van onze provincie: uit 98 Gelderse plaatsen om precies te zijn. De meeste acts uit de lijst komen net als vorige jaar uit Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Ede en Wageningen. Alleen vorig jaar werden plek 4 en 5 nog gedeeld met Harderwijk en Zutphen, deze steden vallen nu net buiten de top 5.

Wie luistert er mee?

Iedere maandag delen we een update van de lijst met de volgers op Spotify en op de socials van Poppunt Gelderland. Daarnaast delen we de releases achter de schermen actief met mensen uit de muziekindustrie zoals programmeurs van festivals en podia, radiostations en andere professionals waaronder:

Joris Postulart (GIGANT)
“Superfijn, zo’n wekelijkse update met nieuwe tracks. Als programmeur is het onmogelijk om van álles op te hoogte te blijven, maar deze lijst helpt wel om vooral lokaal te weten wat er speelt. Ik ontdek regelmatig nieuwe namen en artiesten door deze lijst.”

Eric van den Berg (Omroep Gelderland)
“Ik ontdek met enige regelmaat artiesten in de lijst die ik nog niet op de radar had staan. Zo nu en dan haal ik liedjes uit de playlist die eventueel mee kunnen gaan voor onze rubriek ‘Nieuw Uit Gelderland’, zoals de Podiumplaat tegenwoordig heet. De track wordt dan een week lang iedere dag gedraaid op Omroep Gelderland. Artiesten kunnen ons ook zelf benaderen met nieuwe muziek, maar lang niet alle artiesten doen dat. Dan is dit een mooie manier om de hiaten op te vullen!”

In de media

Diverse Gelderse media delen tracks uit de lijst op hun eigen platforms. Zo werden meerdere releases uit de playlist bij Omroep Gelderland een week lang gedraaid onder de noemer ‘Nieuw Uit Gelderland’. Mediapartner 3voor12 Gelderland kiest twee keer per maand drie tracks uit de lijst voor de landelijke Spotify-playlist 3voor12 Lokaal Draait. In RN7 Live, hét radioprogramma over live-muziek in Nijmegen op RN7, worden elke week meerdere nummers uit de lijst ten gehore gebracht en worden sommige artiesten uitgenodigd voor een liveset. Op RTV Connect, de streekomroep voor Midden-Gelderland, worden regelmatig nummers uit de lijst gedraaid waarna artiesten kunnen wordeu uitgenodigd voor een radio-interview of preview van hun videoclip op televisie. Daarnaast zijn bij o.a. RTV Apeldoorn, Radio Achterhoek en Donder en Bliksem (het alternatieve en regionale muziekprogramma op Veluwezoom FM, Radio Voorst en Berkelstroom FM) wekelijks nummers uit de lijst terug te horen op de radio.

Random facts

In november werden de meeste tracks aangemeld, namelijk 147. Vrijdag blijkt de populairste dag om tracks aan te melden, terwijl de dag met de meeste aanmeldingen zaterdag 12 februari is. De kortste track in de lijst is van Lionel Kistemaker en duurt 56 seconden. Het langste nummer in de afspeellijst, een compositie van Rick Sanders, duurt bijna 32 minuten. De playlistcover met de meeste likes op onze Instagram was die van Tygo Ulta.

Zelf een track voor in de lijst?

Poppunt Gelderland voegt op eigen initiatief nieuwe tracks doe, maar beter is nog als je zelf jouw nummer aanmeldt via het formulier op de website. “In het formulier kun je bijvoorbeeld een foto toevoegen, waarmee je jouw kans vergroot om op de cover te komen van die week. Ook hebben we op die manier jouw contactgegevens paraat voor het geval programmeurs of media via ons contact met jou willen zoeken. Wist je trouwens dat je jouw track al kunt aanmelden vanaf het moment dat je de releasedatum weet? Hoe eerder, hoe beter!” aldus Douwe van Poppunt Gelderland, die de lijst iedere week bijwerkt.

Beluister de lijst

Volg de lijst

Tot slot enorm bedankt voor jullie input en support! Blijf vooral muziek maken, delen en luisteren. En volg de lijst om ook in 2023 altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste releases uit Gelderland:

> Spotify: Nieuw Uit Gelderland

> Spotify: Gelderse Muziek – 2022

> Zelf een track insturen kan hier

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland