Kies een regio

13 januari 2022

Deze Gelderse acts en sprekers vind je op ESNS 2022

Bekijk het online tijdens Eurosonic Noorderslag

Van 19 tot en met 22 januari 2022 vindt het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) weer plaats. Dit jaar door de coronamaatregelen niet in fysieke vorm, maar in een digitale variant. Tijdens het online showcasefestival zijn verschillende Gelderse acts te zien en ook in het conferentieprogramma komen Gelderse professionals aan bod. Wij zetten het Gelderse aandeel aan ESNS voor je op een rijtje. Mis het niet!

Showcasefestival

De Nijmeegse garagepunkband Cloudsurfers gooide afgelopen najaar hoge ogen. Het vijftal (inclusief twee (!) drummers) werd o.a. uitgeroepen tot meest geboekte Popronde-band, bracht haar debuutalbum uit, tekende bij boekingskantoor Goomah en speelde bij 3FM. Nu is het tijd om hun zegetocht voort te zetten, te beginnen bij Noorderslag!

> Vrijdag 21 januari – 20.00u – ESNS 03 (Hit The North compilatie)
> Zaterdag 22 januari – 23:10u-23:25u – ESNS 02 (Noorderslag)
> Cloudsurfers

Eveneens uit Nijmegen: 4B2M. De afkorting staat voor four brothers, two mothers, oftewel Rocco Hueting (De Staat), Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting), Cas en Teun Hieltjes (St Tropez, Go Back To The Zoo). Samen maken ze hypnotiserende pop en R&B-krautrock, zoals je al kon horen op singles waaronder Money For Sale, Get It Done en Nijmegen (HaveSome Fun).

> Zaterdag 22 januari – 22:25u-22:40u – ESNS 02 (Noorderslag)
> 4B2M

Streamsonic

Traditiegetrouw staat niet alleen ESNS zelf in het teken van opkomend talent, maar is er ook een uiteenlopend randprogramma vol aanstormende acts. Zo ook bij de digitale variant: met Streamsonic biedt Pinguin Radio 4 dagen lang een online podium aan meer dan 200 nationale en internationale acts, waaronde ook een aantal Gelderse namen:

> Woensdag 19 januari: Radeloos///Ziedend (21.15u – Classic), Stone Edge (21.25u – Draaibar), FRÉ (21.35u – Tikibar), The Same (21.40u – Groote Griet), Eric Arendsen (22.20u – Tikibar), Myra Pilar (22.55u – Draaibar), Blueshift (23.40u – Draaibar), Sonic Whip (23.55u – Groote Griet).

> Donderdag 20 januari: Solomon State (22.20u – Arcade), The Stone Souls (22.40u – Tikibar), Box of Kings (22.45u – Classic), O’llainnis (22.55u – Draaibar), Ploog (23.40u – Tikibar).

> Vrijdag 21 januari: OJAM (21.00u – Classic), CLAU (21.35u – Tikibar), Jason Gwen (23.45u – Draaibar).

> Zaterdag 22 januari: Ink Bomb (20.55u – Draaibar), d’Z (22.55u – Draaibar).

> Website Streamsonic

Box Of Kings (Foto: Danny van den Berg)

Grunnsonic

Grunnsonic is een ander gratis showcase-onderdeel dat tijdens het festival plaatsvindt. Hier bieden ESNS en POPgroningen acts de kans om zichzelf online te presenteren aan muziekliefhebbers en -professionals.

In dit programma vind je Eliën, het alternative popproject van de Arnhemse Elenie Wagner die eerder ook actief was in regio Groningen.

> Website Grunnsonic

IJzeren Podiumdieren

De IJzeren Podiumdieren zijn de vakprijzen die jaarlijks wordt uitgereikt door VNPF, de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals. Dit jaar gaat deze prijs niet naar “de beste”, maar naar een organisatie die een indrukwekkende en bijzondere prestatie wist neer te zetten in 2021. De prijs wordt op 21 januari uitgereikt via een livestream.

Maar liefst twee Nijmeegse initiatieven zijn in de running: het online station Open Source Radio waar makers van elektronische muziek, hiphop & cultuur samenkomen en het Valkhof Festival, dat ondanks de maatregelen toch het echte festivalgevoel wist op te roepen.

Conferentie

Naast het showcasefestival bestaat het programma van ESNS uit een conferentie waar professionals met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen in de muziekindustrie. Verschillende Gelderse professionals komen aan het woord tijdens deze panels:

Talentontwikkeling: Wat Kan er Wel?
In deze sessie maak je kennis met vier concrete en effectieve initiatieven waardoor opkomend talent zich anno nu tóch kan ontwikkelen. Zo vertelt Maike Fleuren over haar werkzaamheden bij De Basis in Nijmegen en vertelt Harold de Boer (Poppunt Overijssel) over Music Support Overijssel en Music Support Gelderland. Het panel is samengesteld door Poppunt Gelderland, als lid van POPnl.

> Woensdag 19 januari – 14.30u – Conference Channel 5
> Link

Fondsen & Financiers Fun Fair
Je hebt een goed muzikaal idee, maar geen middelen om het uit te voeren. Waar kun je dan terecht? Fondsen en financiers zitten op jouw plannen te wachten. Om wegwijs te worden in de wereld van advies, regelingen en aanvragen wordt alles eens praktisch op een rij gezet. Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) gaat in gesprek met Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Cultuur+Ondernemen en Fonds Cultuurparticipatie om de mogelijkheden voor muziekmakers en ondernemers te bespreken. Vervolgens is er om 13.00u de mogelijkheid om jouw plannen te pitchen bij de aanwezige panelleden.

> Donderdag 20 januari – 11.30u – Conference Channel 1
> Donderdag 20 januari – 13.00u – Conference Channel 7
> Link

De Routekaart voor Nieuw Talent
De invloed van de coronacrisis op talentontwikkeling in de pop is groot. Welke perspectieven zijn er voor de nieuwe generatie makers? Waar liggen blijvende knelpunten? Wat is op de langere termijn nodig om talent in de pop een kans te geven? Hoe is de rolverdeling tussen Rijk en regio? Daarover gaan beleidsmakers en talentontwikkelaars waaronder Froukje Bouma (manager S10) en Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) op donderdag 20 januari met elkaar in gesprek tijdens dit panel.

> Donderdag 20 januari – 16.00u – Conference Channel 2
> Link

Presentatie Uitbreiding Regeling Nationaal Podiumplan voor Popmuziek
Het Nationaal Podiumplan vult gages voor optredens in kleine podia aan tot de SENA norm van 270 euro per show. Hiermee voorziet de regeling in een grote behoefte van welwillende kleine podia die onvoldoende omzet draaien om artiesten te betalen naar fair pay maatstaven. In het panel op ESNS zullen de nieuwe criteria bekend worden gemaakt van de regeling voor Popmuziek evenals de resultaten van een uitgevoegd onderzoek naar de betaling van makers binnen de pop. Manager en muzikant Henk Jan Heuvelink uit Beuningen zal in dit panel aanschuiven namens Stichting NORMA.

> Vrijdag 21 januari – 12.00u – Conference Channel 5
> Link

De showcases tijdens ESNS Festival zijn gratis te bezoeken, voor het conferentieprogramma heb je een ticket nodig. Er zijn enkele onderdelen van de conferentie die je ook zonder ticket kunt bijwonen. Houd daarvoor de website van Eurosonic Noorderslag in de gaten.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland