Kies een regio

2 juni 2021

Deze Gelderse acts gingen je voor bij het Sena Performers Muziekproductiefonds

Met tips van de acts én van Sena zelf
Foto door lilzidesigns via Unsplash

In Nederland zijn er een aantal fondsen en subsidies die je als muzikant kunt inzetten voor je carrière. Een van die fondsen is het Sena Muziekproductiefonds (MPF), waar je geld kunt aanvragen voor het opnemen en uitbrengen van je muziek. Iets voor jou? Je komt er nu achter! Wij vragen namelijk enkele Gelderse acts die een bijdrage hebben gekregen van MPF naar hun ervaring en spreken Marloes de Rijk, medewerker communicatie bij Sena.

Miriam Moczko

Foto door: Petra Bouwens

 

Miriam Moczkosinger/songwriter en multi-instrumentalist uit Arnhem, ontving 3000 euro uit het MPF voor haar debuutalbum. “Ik heb zelf de aanvraag gedaan met hulp van Marielle Woltring, oftewel LAVALU. Zij had hier al eerder aangevraagd dus dat kwam goed van pas! Mijn tip: zoek dus vooral iemand om mee te sparren. Daarnaast is het goed om een concept om je muziek heen te ontwikkelen, een aanvraag is makkelijker te schrijven als er een overkoepelend thema te herkennen is in je muziek.”

Miriam Moczko 

Rose Spearman

Rose Spearman uit Apeldoorn maakt alternative r&b en soul en ontving 5000 euro voor het opnemen en promoten van haar aankomende album genaamd King Of Air. Rose: “We hebben de aanvraag zelf gedaan en het is daarbij van belang om inhoudelijk sterk, eerlijk en helder te zijn over wat je gaat doen en wanneer. Een inzichtelijke begroting is daarbij essentieel. Verplaats je bij het schrijven in de lezer en ga er daarbij vanuit dat die niks weet, dus leg alles uit en laat alles zien.”

Rose Spearman 

Snow Coats

Foto door: Kelly Noa Estelle Hulleman

 

Snow Coats uit Doetinchem gebruikt het MPF voor hun nieuwe album. “We kregen via Poppunt Gelderland de tip dat we wellicht in aanmerking kwamen voor dit fonds. We hebben toen direct de criteria gecheckt en 1550 euro aangevraagd”, vertelt Daan, gitarist in de band. “Het is belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen om te checken of je wel echt in aanmerking komt. Je moet bijvoorbeeld zowel de kosten als de inkomsten laten zien zodat zij weten dat je begroting echt realistisch is. Er moet naar voren komen dat de subsidie een belangrijk onderdeel is van jouw project.” 

Snow Coats 

Matthijs Stronks

Matthijs Stronks, toetsenist bij Donnerwetter, Molassess, Nieuwegrond, VANA en momenteel werkend aan zijn solo-album, deelt ook een aantal tips. “Zorg voor een goed opgebouwde muzikale CV die betrekking heeft op je huidige situatie. Hou er rekening mee dat er veel dingen zijn die invloed hebben op je aanvraag, bijvoorbeeld of je andere inkomsten hebt en of je een muziekopleiding volgt. Lees je aanvraag in de dagen voor je hem indient iedere avond even door en let ook op zinsbouw en spelling zodat het prettig leest. Tot slot: zorg voor een kloppende begroting die niet bestaat uit schattingen.”

Matthijs Stronks 

Shaemless

Foto door: Bram Sturm

 

Ook de debuutplaat van Shaemless is mede mogelijk gemaakt door het MPF. “Vooral onze drummer Cyril heeft zich bezig gehouden met de aanvraag. Na een aantal ronden feedback van vrienden, familie en kennissen hebben we het opgestuurd”, vertelt bassist Pepijn. “Die hulp was heel handig, ook Poppunt Gelderland gaf handige tips. Leg bij je aanvraag uit waarom je het geld nodig hebt en hoe je het besteedt. Vraag dan ook een reëel bedrag aan, je verkleint je kans als je een hoog bedrag aanvraagt met een onduidelijk plan. Zelf hebben we 2000 euro gekregen.”

> Shaemless

Dan Tuffy

Het nieuwe album van Dan Tuffy wordt ook ondersteund door Sena. “Ik heb aangevraagd om de muzikanten waar ik mee werk goed te kunnen betalen en om de opnames in Studio 150 te houden, een plek die perfect past bij mijn muziek. Als tip wil ik meegeven om niet in je aanvraag te zeggen dat je ‘gewoon’ een plaat wil maken, want dat wil iedereen. Je moet goed in jezelf zoeken wat je wilt doen en waarom je precies Sena nodig hebt voor je project. Gebruik je dekkingsplan om je serieusheid als muzikant uit te stralen. Verder was het handig dat ik een aantal aanvragen heb door kunnen lezen voordat ik mijn eigen schreef.” 

> Dan Tuffy

Vain Louie

Nadat de Ewijker metalcoreband Vain Louie een bijdrage kreeg van Music Support Gelderland tipte Poppunt Gelderland ze ook eens naar Sena te kijken. Drummer Sander vertelt: “We hebben toen gelijk wat rondgevraagd zodat we een aantal andere aanvragen konden doorlezen. Het aanvragen was moeilijk en we hebben er dan ook heel veel tijd ingestoken, specifiek in het toelichten van het concept van het album. Maar de erkenning van zowel Sena als Music Support Gelderland geeft ons een enorme boost waardoor we de band naar een nieuw niveau kunnen tillen, zowel creatief als productioneel.”

> Vain Louie

Bony Macaroni & Roofman

Foto door: Sara’s Lab

 

Simeon Pranger is manager bij Treetop Agency en neemt voor zijn artiesten ook subsidieaanvragen voor zijn rekening. “In het afgelopen jaar heb ik voor o.a. de Gelderse acts Bony Macaroni en Roofman aanvragen gedaan. Dit zijn beide relatief nieuwe en nog kleine acts, terwijl de subsidievoorwaarden stellen dat de artiesten al parttime van hun muziek moeten leven.” Hoe schrijf je dan tóch een succesvolle aanvraag? Simeon: “Alles draait om de combinatie van je verhaal en professionele uitstraling. Weet waar je als artiest voor staat, zoek naar de culturele relevantie en verwoord dit overtuigend. Laat hiernaast zien dat je snapt hoe de industrie in elkaar steekt. Er is niks mis met het uitstralen van ambitie, maar laat zien dat je een realistisch back-up plan hebt.”

> Bony Macaroni
> Roofman

Tips van Sena

Tot slot deelt Marloes de Rijk van Sena zelf haar tips en info over het fonds:

“In 2020 hebben we door corona tijdelijk extra geld toegevoegd aan het MPF. Daardoor zijn er maar liefst 1029 aanvragen binnengekomen waarvan er 605 zijn goedgekeurd door onze beoordelingscommissie van muziekprofessionals.

Het bedrag dat je bij Sena aanvraagt is voor 1/3e een renteloze lening, daarom is het belangrijk om goed aan te tonen hoe je dit bedrag uiterlijk twee jaar na je toekenning terug gaat betalen. Het maximale bedrag dat je kunt aanvragen is 5000 euro, maar uiteraard wordt de lening ook hoger naarmate je meer geld aanvraagt. Denk daar dus goed over na, zeker als beginnende professional.

Verder zijn alle genres welkom bij ons, van smartlap tot hiphop en van dance tot singer-songwriter. En ook kun je aanvragen voor elk soort geluidsdrager, dus zowel vinyl, cd, cassette als online. Het gaat er vooral om dat je een goed verhaal hebt, dat je het bedrag echt nodig hebt en dat het geld goed wordt besteed. Probeert dat bondig te omschrijven in niet al te veel tekst. Enthousiasme is fijn, maar het is beter om het kort te houden.

Tot slot een superbelangrijke tip: controleer goed of je alles hebt ingevuld en of je begroting compleet is. Dan kan het op die praktische details in ieder geval niet stuklopen.”

> Check alle voorwaarden voor het aanvragen bij Sena.
> Bij deze handige webinar van Sena leer je nog veel meer over het Performers Muziekproductiefonds.

Kijk op de website van Sena voor de eerstvolgende deadline van het Muziekproductiefonds. Meer tips nodig? Check dan de volgende punten of mail ons via info@poppuntgelderland.nl. 

🔹 Lees meer over subsidie in onze kennisbank.
🔹 Benieuwd wat Sena nog meer doet? Dat lees je hier, in ons artikel over naburig recht.
🔹 Hoe maak je een goede begroting? Je leest het in onze kennisbank.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland