Kies een regio

18 januari 2023

Deze Gelderse acts en sprekers zijn te zien op ESNS 2023

Vanaf 18 januari barst het internationale showcasefestival los

Van 18 tot en met 21 januari 2023 vindt het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) plaats in Groningen. Tijdens het showcasefestival zijn verschillende Gelderse acts te zien en ook in het conferentieprogramma komen Gelderse professionals aan bod. Wij zetten het Gelderse aandeel aan ESNS voor je op een rijtje. Mis het niet!

Showcasefestival

Cloudsurfers
Het Nijmeegse vijftal speelde afgelopen jaar op tal van festivals waaronder Paaspop, Dauwpop, Mañana Mañana, Appelpop en Into The Great Wide Open. Dit jaar presenteert Cloudsurfers haar tweede album, waarvan ze vast een voorproefje zullen geven op Eurosonic!

> Donderdag 19 januari – 22.35u – Blauwe Hemel
Cloudsurfers

Bumble B. Boy
Bumble B. Boy presenteert zichzelf als mislukte kinderentertainer die met zijn performances art-punk, musical, theater en multimedia storytelling mixt. Vorig jaar won hij de Roos van Nijmegen, speelde hij op Valkhof Festival en tourde hij door Nederland tijdens de Popronde. Nu is het tijd voor de volgende stap: een show op Noorderslag!

> Zaterdag 21 januari – 23.15u – Oosterpoort (Bovenzaal)
> Bumble B. Boy

Penguin Showcases

Traditiegetrouw staat niet alleen ESNS zelf in het teken van opkomend talent, maar is er ook een uiteenlopend randprogramma vol aanstormende acts. Tijdens de Penguin Showcases in de Drie Gezusters wordt door o.a. Pinguin Radio aan allerlei uiteenlopende acts een podium geboden, waaronder ook verschillende Gelderse namen:

Woensdag 18 januari
18.00u – HAUER (Groote Griet)
18.20u – The Giant Low (Q-Factory Stage 2)
20.15u – Jetlag Jenny (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 1)
21.45u – Wasted Youth Club (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 1)
22.30u – Snow Coats (Chaos Magazine Showcase, Q-Factory Stage 2)
23.00u – Shaemless (Concerto Showcase, Classic)
23.20u – Rats And Daggers (NMTH Showcase, Tikibar)

Donderdag 19 januari
16.50u – Sare (ROC Roadtrip, Q-Factory Stage 1)
16.50u – Susan Gemser (ROC Roadtrip, Tikibar)
17.00u – FRÉ (iGNITE! Showcase, Classic)
17.15u – Maui Malini (ROC Roadtrip, Q-Factory stage 2)
18.00u – JOASH (Groote Griet)
18.30u – San Jansen (ROC Roadtrip, Q-Factory Stage 1)
20.10u – Yara Beeks (ROC Roadtrip, Tikibar)
02.30u – Bony Macaroni (Treetop Agency Showcase, Classic)

Vrijdag 20 januari
16.00u – Doubland (Secret Stage)
18.00u – Boter Bij De Vis (Draaibar)
22.30u – Outahead (Popsport Showcase, Tikibar)

Meer informatie over de Penguin Showcases vind je hier.

Randprogramma

Ook tijdens het overige randprogramma in de Groningse binnenstad zijn verschillende Gelderse acts van de partij:

Woensdag 18 januari
19.30u – Eliën, Waagplein (ESNS extra: van concert)

Donderdag 19 januari
19.30u – Eliën, Waagplein (ESNS extra: van concert)
20.00u – Jetlag Jenny, Cafe de Walrus (White Russian Records Showcase)
22.15u – Eerie Wanda, O’ceallaigh Irish Pub & Cafe Bistro Kult (The Sound Of Young Holland XIII)

Vrijdag 20 januari
17.00u – Wurdspoken Showcase met o.a. Amaron, Zowo en Paypie (NOORD)
19.30u – Eliën, Waagplein (ESNS extra: van concert)

Zaterdag 21 januari
14.15u – ISZA, VRIJDAG (Showcase NOORD)

Conferentie

Naast het showcasefestival bestaat het programma van ESNS uit een conferentie waar professionals met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen in de muziekindustrie. Diverse Gelderse professionals komen aan het woord tijdens deze panelgesprekken:

Extra steun voor aanstormend talent: Muziekhubs
Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu wil de komende jaren extra investeren in talentontwikkeling voor nieuwe muziekmakers. In deze sessie worden actuele dilemma’s besproken en ideeën opgehaald. Onze eigen Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) gaat in gesprek met o.a. Floris Vermeulen (Fonds Podiumkunsten) en Martijn Kramers (PopNL / Popcoalitie).

> Vrijdag 20 januari – 13.30u – Back 6
> Link

SONAR: De Nederlandse introductie van VI.BE’s online kansenplatform
VI.BE platform in België is al 15 jaar dé thuisbasis voor artiesten die op zoek zijn naar shows, airplay, recensies en wedstrijden en voor organisatoren en media die juist nieuw talent willen ontdekken en ondersteunen. Na ruim 15.000 kansen, 20.000 actieve artiesten en meer dan 700 organisatoren deelt VI.BE de succesvolle webtechnologie en knowhow voor het eerst buiten Vlaanderen middels een licentie aan Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel. Deze twee provinciale popkoepels slaan de handen ineen voor een eigen platform: SONAR, waarmee de Oost-Nederlandse poppodia, productiehuizen, festivals, conservatoria, media en andere partijen zich samen inzetten voor talent uit deze regio. Het nieuwe platform gaat van start in het voorjaar van 2023, maar tijdens ESNS 2023 geven de betrokken partijen alvast een unieke preview.

> Zaterdag 21 januari – 11.00u – Cinema 4
> Link

Community building and non-formal learning
Residenties zijn een geweldige manier voor kunstenaars om na te denken en te ontwikkelen. Toch is dit fenomeen in de popmuziek nog behoorlijk nieuw. Daarom gaan verschillende muziekindustrieprofessionals, waaronder Thijs Schrijnemakers (The Playground Residence) en Maike Fleuren (De Basis), in gesprek om hun waarden en ideeën te delen met collega’s. Op die manier hopen zij inzichten te verzamelen over hoe het ideale residency-programma in popmuziek kan worden opgebouwd.

> Zaterdag 21 januari – 12.15u – Cinema 3
> Link

“Je Mag Ook Niks Meer Zeggen”
Waarom moet alles tegenwoordig WOKE zijn? En wie bepaalt überhaupt wat woke is? Ik boek toch ook vrouwen, en artiesten van kleur? Word ik gecanceld als ik een foute grap maak? Durf jij met o.a. Linde Schöne mee te praten over de zin én onzin van wokeness dan is dit het panel waar je moet aanhaken.

> Zaterdag 21 januari – 12.15u – Cinema 5
> Link

Music Declares Emergency: How Can We Talk About The Climate Crisis?
Steeds meer artiesten spreken zich uit tegen klimaatverandering, waaronder Billie Eilish, Coldplay en ook verschillende Nederlandse acts. Maar hoe brengen we die verandering teweeg? O.a. Julian Bohn en Frederike Berendsen (Music Declares Emergency NL) vertellen in een gesprek met Matthea De Jong (Warming Up Festival en Tolhuistuin) hoe zij hun platforms gebruiken en wat we samen kunnen doen om een regeneratieve muziekindustrie en -wereld te creëren.

> Zaterdag 21 januari – 13.30u – Newsroom
> Link

Voor het officiële programma van ESNS heb je een ticket nodig. Een groot deel van het randprogramma is gratis te bezoeken. Kijk voor meer info op de website van ESNS.

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland