Kies een regio

7 december 2023

9 toekenningen voor Music Support Gelderland

3 uit de XL-ronde en 6 uit de reguliere ronde
REEH (Foto: alinafaces)

Bij Music Support Gelderland kunnen Gelderse muzikanten geld aanvragen om te investeren in hun muzikale carrière. Inmiddels zitten de XL-ronde én de vijfde ronde van 2023 erop en krijgen 9 acts een bijdrage van Poppunt Gelderland en het Cultuurfonds. Hier lees je meer over hun plannen!

Een commissie van professionals uit het muziekveld heeft alle ingezonden plannen bekeken, waarbij muzikanten dit keer voor het eerst naast €1000 ook een bedrag van €5000 konden aanvragen. Rocco Hueting (De Staat, Cultuurfonds), Twan Spierings (Astrant Ede), Vanity Roxane (dj, Open Source Radio, The FemDem), Wim Koens (BRUT), Jeffrey Neijs (PowerPlug NL) en Niels Leferink (Luxor Live) selecteerden negen artiesten die klaar zijn voor de volgende stap.


XL-ronde

Er zijn enorm veel reacties gekomen op de eenmalige XL-ronde, bedoeld voor Gelderse acts die de beginfase van hun carrière voorbij zijn. Maar liefst 76 artiesten dienden via Sonar een plan in om kans te maken op de bijdrage van €5000. De drie beschikbare beurzen worden toegekend aan:

Marike Jager

Marike Jager behoort tot de top van singer-songwriters in Nederland. Haar muziek is speels en onvoorspelbaar, gelaagd en betoverend. De afgelopen tien jaar speelde ze de podia en festivals met haar band en de afgelopen drie jaar in duo-formatie met drummer Martijn Bosman. Daarnaast ging ze samenwerkingen aan met andere muzikanten, dansers, orkesten en theatermakers. Met de XL-bijdrage werkt Marike Jager aan nieuw werk waarin ze het avontuur opzoekt, zowel qua bezetting als qua thematiek.

Marike Jager (foto: Lieke Romeijn)

Abel

Abel is een hiphopartiest uit Arnhem met een alternatieve, jazzy sound in de stijl van S10, Willem en Sef. In 2022 kwam zijn debuutalbum Lege Zaal uit met eerlijke teksten over liefde, verandering en volwassen worden. In de Popronde van 2023 werd hij uitgeroepen tot zowel 3FM als FunX Talent en ook uit andere hoeken van de muziekindustrie zijn de ogen op hem gericht. In 2024 werkt hij met de bijdrage van Music Support Gelderland XL  toe naar landelijke bekendheid met een nieuwe EP, meerdere singles en videoclips, live-sessies en een schrijverskamp.

Abel

CHAMOS

CHAMOS is een eclectisch dj- en producerscollectief dat al van Lowlands tot Paradiso en van Warschau tot Tokyo op het podium stond. De volgende stap in hun carrière is het creëren van een unieke clubbeleving waarin video en muziek live samenkomen. Voor deze ‘CHAMOS Feels Right Visual Show’ werken ze samen met de creatives van Willemskantine, bekend van o.a. Sevdaliza. Daarnaast zal CHAMOS een Feels Right EP met original tracks maken die centraal zullen staan in deze show.

CHAMOS

 


Music Support Gelderland ronde 5

Naast de XL-ronde vond ook een reguliere ronde van het fonds plaats. Hiervoor dienden 43 acts een plan in waarmee zij een maximale bijdrage van €1000 konden aanvragen. Deze zes artiesten krijgen een bijdrage:

REEH

Het vocale duo REEH heeft haar basis bij ArtEZ Pop & Jazz in Arnhem. Saskia Pauli en Larissa Kotzwander onderzoeken samen nieuwe dimensies in hun vak en verleggen de grenzen van het vocale kunstenaarschap. In het voorjaar van 2024 brengt REEH haar debuutsingle ‘Scare the boys off’ uit, een statement over het belang van female empowerment. De single verschijnt met een videoclip waarin verschillende vormen van vrouwelijkheid worden verbeeld.

REEH (foto: alinafaces)

Bony Macaroni

De politiek en cultureel geëngageerde Veluwse emo-punkers van Bony Macaroni beginnen in februari 2024 met de opnames van een nieuw album, dat een vervolg is op debuutalbum The Big Bucks (maart 2023). Met deze plaat hoopt de band op showcasefestivals als ESNS, Reeperbahn en The Great Escape te belanden en uit te groeien tot dé emo/pop-punk sensatie die heel Europa op haar grondvesten doet trillen. De bijdrage van Music Support Gelderland wordt ingezet voor de opnames en promotie van het nieuwe album in de Benelux.

Bony Macaroni (Foto: Wouter van Heck)

Kelsey

De Nijmeegse hardcoreband Kelsey kiest niet voor strak gepolijste producties, maar omarmt juist de onzuiverheden en onvoorspelbaarheden in hun muziek. In 2023 nam de band zelf een 6 nummers tellend mini-album op dat 2024 uit zal komen. Om deze opnames naar een volgend level te brengen, werkt de band samen met mixer James Aparicio (Spiritualized, Mogwai) en masteraar Graham Walsh (Metz, Alvvays en Holy Fuck). Met als resultaat een (fysieke) release in 2024 via een aantal underground labels, en een reeks shows in binnen- en buitenland.

Kelsey

Wasted Youth Club

Gevoed door zweet en bier creëert Wasted Youth Club een muur van garagerock waarmee de band al menig podium en festival heeft gesloopt. Na een succesvolle Popronde in 2022 en veel optredens werkt het viertal momenteel aan het schrijven en opnemen van haar debuutalbum. Om ook hun visuele presentatie naar een hoger niveau te tillen, investeert de band in een opvallende podium set-up waarmee ze in 2024 een blijvende indruk kunnen achterlaten op het publiek.

Wasted Youth Club

Roofman

Thijs van der Meulen alias Roofman heeft het bijzondere vermogen om mensen naar hem te laten luisteren. Zijn melancholische folkliedjes hebben indrukwekkende melodieën en een zekere vorm van intensiteit. De afgelopen jaren speelde de muzikant uit Ermelo daarom al door heel Europa. Ook bracht hij in 2023 zijn debuutalbum uit. Aankomend jaar gaat hij mee als support voor Noah Guthrie; een kans om het (inter)nationale publiek van Roofman uit te bouwen voor de release van het nieuwe album in maart 2024.

Roofman (Foto: Sara’s Lab)

All Dogs Go To Heaven

All Dogs Go To Heaven begon als het alias van Bjorn Broekert uit Velp. Na vooral solo te hebben gespeeld, vroeg hij dit jaar muzikanten Stein Kemper (drums) en Bart Lucius (basgitaar) bij de band. Het begin van een transformatie van singer-songwriter naar Nederlandstalig indie-rockband. Om professionals en publiek kennis te laten maken met deze nieuwe sound, werkt de band aan het opnemen en uitbrengen van een EP.

All Dogs Go To Heaven (Foto: Mark Falke)


Meer info

Music Support Gelderland is een initiatief van Poppunt Gelderland en het Cultuurfonds Gelderland. Ook in 2024 kun je een aanvraag indienen voor ondersteuning van je muzikale plannen. De huidige ronde loopt tot en met 23 januari 2023 via Sonar. Heb je vragen? Check de pagina over Music Support Gelderland of zoek ons op via e-mail of Instagram!

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland