Kies een regio

20 mei 2021

⏩ Opnamestudio’s in Gelderland

Met tips van professionals

Gelderland is de grootste provincie van Nederland, er bevinden zich dan ook ontzettend veel studio’s. In deze Fast Forward lees je welke het beste bij jouw muziek en portemonnee past 👇

Eerder kon je al kennismaken met Statinski Mastering, eMastering, Gold Soundz, Fono Factory, Padded Cell Studio, Studio A60, White Noise Studio, New Road Studios in ons artikel over masteraars in Gelderland. En ook iBeat Recording Studio, Galloway Recording Studio, Edgetip Studio, ADM-productions, NLS Recording Studio, Arthur van Ooij en Sound Explosion kwamen aan het woord in de editie over mixtechnici in Gelderland.

Omdat je te helpen aan nét de perfecte match voegen we vijf studio’s toe aan het rijtje:

Roy’s Kitchen

Opnamestudio in de Achterhoek

Roy’s Kitchen is de opnamestudio van Roy Klein Entink in Kotten waar ook gemixt en gemastered wordt. Zijn belangrijkste tips: “Een goede voorbereiding is echt belangrijk! Repeteer de nummers heel veel en maak goede demo’s. Communicatie vooraf is ook belangrijk, ik kan bijvoorbeeld meedenken over de structuur van liedjes en dan doe ik ook vast wat productionele ideeën op. Ik ben een producer die uitgaat van de kracht van de band.” Roy werkt vooral met analoge apparatuur en verder is het mogelijk om tijdens de opnames te overnachten bij de studio. Onder andere Magic Fish, Raw Flowers en MoonYard namen hier al muziek op.

Roy’s Kitchen 

Klaverland Studio

Opnamestudio in natuurreservaat

Als je je echt even helemaal wil terugtrekken tijdens opnames, check dan zeker Klaverland Studio. Deze studio ligt aan de Waal, midden in natuurreservaat De Millingerwaard en bestaat al sinds 1978. Eigenaar Niels van Hoorn tipt: “Wees heel bewust wat je aan je doen bent tijdens het opnemen, want je tijd in de studio is beperkt. Goed focussen is dus essentieel. We hebben hier veel mooie vintage gear zoals een oud hammondorgel en oude buizenmicrofoons. De studio zit op een mooie en inspirerende locatie, ook hebben we een zeer goede akoestiek.”

Klaverland Studio 

NautaMix Recording Studio

Van bands tot singer-songwriters

Foto door: Wouter Loeve

 

NautaMix is een opnamestudio die onderdeel is van culturele hotspot Hubert in Nijmegen. Mede-eigenaar David Tonnaer vertelt: “Los van goed repeteren is het ook belangrijk om na te denken hoe je gaat opnemen, bijvoorbeeld alle instrumenten tegelijk of in laagjes. Het kan ook handig zijn om lekker veel gear mee te nemen zodat je sowieso bij je hebt wat je nodig hebt. Wees ook open-minded en sta open voor advies van iemand met frisse oren. Na maandenlang repeteren kun je in een tunnelvisie terecht komen.” In NautaMix Recording Studio werd al opgenomen door Indigo, Cher Ami, diverse singer-songwriters en een aantal bands van Popsport.

NautaMix Recording Studio

Studio Het Lab 

Van metal tot singer-songwriter tot hiphop

Studio Het Lab bevindt zich in Arnhem, de eigenaar hier is Paul Gutteling. Deze studio biedt, naast opnames, onder meer coaching en workshops aan. “Zorg dat je je nummers goed kent en dat je partijen zijn uitgewerkt. Voorkom onderlinge discussies in de studio door vooraf te beslissen of je wel of niet met clicktrack speelt en door vooraf de bpm van elk liedje te bepalen. En zorg dat je spullen goed voor elkaar zijn en dat je niet tijdens de opnamesessie naar de winkel moet voor nieuwe snaren of batterijen”, vertelt Paul. De muziek van onder andere De Niemanders, De Harries en Speciaal Onderwijs werd opgenomen in Het Lab.

Studio Het Lab 

The Record Shed

Werkt vooral met singer-songwriters

In Renkum vind je The Record Shed van Sean van der Maten. Naast opnames kun je hier terecht voor onder andere coaching en co-writing sessies. “Wat wel eens fout gaat is dat artiesten te veel willen schrijven in de studio zelf. Dat kan natuurlijk wel, maar het kan ook riskant zijn. Verder is het van belang om strak op een metronoom te leren spelen. Ik werk vooral met artiesten die met een liedje aankomen die ik vervolgens arrangeer met synthesizer en drumcomputers maar er komen ook wel eens bands hier opnemen.” Sean werkte onder andere al met Anne Budé en w o l k e.

> The Record Shed

 

Dit waren slechts een aantal van de vele studio’s die Gelderland rijk is. Ben je nog steeds op zoek naar iemand voor een samenwerking, check dan onderstaande tips.

🔹 Ontbreekt er nog een studio? Voeg hem dan toe aan Gelderland in Kaart.
🔹 In onze kennisbank lees je tips over bijvoorbeeld het laten mixen en masteren van je muziek nadat het opgenomen is.
🔹 Heb je de opnames achter de rug? Zorg dan dat je op tijd begint met het maken van een releaseplan!

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland