Kies een regio

9 oktober 2020

⏩ Masteraars in Gelderland

Geef je nummers de finishing touch met deze pro's
Foto door Hannah Troupe via Unsplash

Thuis je eigen muziek opnemen en produceren is makkelijker dan ooit. Maar, wil jij je releases naar een nieuw niveau tillen dan kan het van toegevoegde waarde zijn om het masteren van je tracks uit te besteden aan een professional. Er zijn in Gelderland een aantal studio’s waar je tracks gemastered kunnen worden. In deze Fast Forward zetten we ze voor je op een rij!

Voordat we in de wereld van Gelderse masteraars te duiken is het goed om te weten wat mastering eigenlijk is. Dit is de laatste stap in het proces van het opnemen van muziek. Zodra je mix af is gaat de masteraar met de opname aan de slag om het geheel zo goed mogelijk te laten klinken. Mastering zorgt ervoor dat je muziek via elk apparaat én tussen tracks van andere artiesten even goed klinkt. Meer informatie over het masteren van muziek vind je in onze kennisbank.

Statinski Mastering

Hiphop & pop

Statinski Mastering

 

“Als je track gemastered is klinkt het goed op een groot speakersysteem maar ook op je telefoonspeaker en op je wekkerradio. Ook klinkt het dan goed tussen andere hedendaagse muziek op Spotify. Wat ik toevoeg bij masters zijn bijvoorbeeld correcties, meer laag of hoog, of meer diepte of stereobreedte waardoor het groter klinkt. Door het gebruik van analoge apparatuur komt er ook wat meer kleur in de sound. Ik master ook regelmatig voor vinyl,” vertelt Ivo Statinski, eigenaar van Statinski Mastering. Deze masterstudio uit Zutphen werkte al voor bekende artiesten als Typhoon, Miss Montreal, Sticks, Maan en Marco Borsato, waarvan enkelen de platinum of gouden status behaalden. Ook voor verschillende Gelderse acts nam hij de mastering voor zijn rekening, zoals bijvoorbeeld: Mr. Weazley, Linde Schöne, Sidney Shane, Mackum, Wynonna Stoové, Arnhemsbluff en The Stone Souls.

“Masteren is het polijsten van de muziek. De mix komt binnen als een ongeslepen diamant en als ik klaar bent glimt het, het is de slagroom op de taart. Het zijn de laatste puntjes op de i voordat de muziek naar buiten gaat,” vertelt Ivo.

> Statinski Mastering

eMastering

Internationaal bekende masteraar uit Arnhem

eMastering

 

eMastering is het bedrijf van Erwin Maas, gevestigd in Arnhem. Na eerst voor Sony Music Netherlands te hebben gewerkt, begon hij in 2003 zijn eigen bedrijf eMastering. “Bij het masteren luister je op een heel andere manier naar een mix, het is eigenlijk een soort helicopterview. Eerst focus ik bijvoorbeeld op elementen in het frequentiespectrum die wel of niet lekker zitten in de mix,” vertelt Erwin. “Als er correcties moeten worden uitgevoerd dan kan dat met verschillende dingen te maken hebben, bijvoorbeeld met akoestische problemen. Sommige frequenties die niet gehoord worden of juist teveel naar voren komen worden bij het masteren recht getrokken.”

“Als de mix erg goed is dan ligt de uitdaging voor de masteraar op het artistieke vlak: het verrijken van de productie. Dat is dan ook mijn persoonlijke doelstelling: het versterken (letterlijk en figuurlijk) van de track. Of het nou EDM, rock of pop is, overal is wel meer uit te halen; elke track kan mooier en beter gemaakt worden door het te masteren,” laat Erwin weten. “Als je track gemastered is dan klinkt het meer gepolijst, frisser, dieper en rijker en ook nog luider. Ik zie masteren dan ook als een soort kunstvorm: met een dosis creativiteit, techniek en muzikaliteit kan de productie boven zichzelf uitstijgen.” Erwin masterde onder andere al tracks voor Universal Music en EMI Music maar ook voor bijvoorbeeld de Arnhemse producer/songwriter Kimono.

> eMastering

Gold Soundz

O.a. elektronische- en gitaarmuziek

Gold Soundz Mastering

 

Ook bij Gold Soundz in Nijmegen wordt een breed pallet aan genres gemastered. Hier wordt gebruik gemaakt van zowel digitale als analoge middelen, maar de nadruk ligt op het gebruik van analoge/buizenapparatuur. Gold Soundz heeft tracks gemastered voor bijvoorbeeld Excelsior Recordings, Shaemless, The Naked Sweat Drips en ESHU Records. De laatste jaren wordt er steeds meer elektronische muziek gemastered.

> Gold Soundz Mastering


 

Er zijn ook veel studio’s waar masteren niet de specialisatie is, maar waar het wel mogelijk is. Hier kun je bijvoorbeeld je muziek opnemen, mixen én masteren op één plek.

FonoFactory

Moderne en elektronische muziek

FonoFactory

 

“Het voornaamste genre waarin ik werk is moderne, elektronische muziek,” vertelt Ties van der Linden, eigenaar van FonoFactory, in Nijmegen. “Na het masteren is een liedje veel beter te beluisteren, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is. Ook is het dan geschikter voor in podcasts en op de radio. Ik zorg ervoor dat het ene instrument of spoor niet veel harder klinkt dan het andere. Ik vind het erg belangrijk om de dynamiek die in de muziek zit te behouden.” FonoFactory werd bijvoorbeeld ingeschakeld voor het masteren van de nummers van de artiesten uit de selectie van Nieuwe Electronische Waar, een project van onder andere Poppunt Gelderland.

> FonoFactory

Padded Cell Studio

Vooral indie-acts uit de regio

Padded Cell Studio

 

In Arnhem is naast eMastering nog een masteraar te vinden: Jelle Haagsma, van Padded Cell Studio. “Ik heb qua projecten niet echt een specifiek genre waar ik het meest of het liefst in werk. Als ik zo wat uithoeken noem zijn dat: noisy garagerock (Shaemless), folk / singer-songwriter (Kinsmit, Christopher Walkman), lo-fi indie (Levi Noah), experimentele electronica / ambient (DJ Let Go) en punk (New Best Friend). Ik werk graag nauw samen met de artiesten zelf om op die manier tot een eindresultaat te komen waar zij tevreden over zijn. Dat vind ik het allerbelangrijkste.” Daarnaast is Jelle actief als muzikant onder de naam Jellephant en als eigenaar van het Arnhemse label Brighter Records.

Padded Cell Studio

Studio A60

Plek voor lokaal talent

Studio A60

 

Ook bij Studio A60 in Didam kun je terecht kunt voor zowel opnames, mixen als mastering. Vader en zoon John en Rick te Dorsthorst werken al ongeveer 10 jaar samen in hun studio. “We werken vooral met lokaal talent. Momenteel werken we bijvoorbeeld met Emma Luca en een tijdje terug met Erik Hagelstein,” vertelt Rick, eigenaar van Studio A60.

> Studio A60

White Noise Studio

Masteren, mixen en opnemen in de Achterhoek

White Noise Studio

 

In Winterswijk zit White Noise Studio, waar je muziek kunt opnemen, mixen en masteren. Bij deze studio wordt gemastered onder de filosofie van ‘doe wat de muziek nodig heeft’, omdat er niet één standaard methode is, aangezien elk nummer is anders. Bovendien worden hier bijvoorbeeld livesessies opgenomen onder de noemer White Noise Sessions.

> White Noise Studio

New Road Studios

Veelzijdige studio in Wijchen

New Road Studios

 

Ook in Wijchen is een studio waar gemixt, gemastered en opgenomen wordt: New Road Studios. Hier wordt al 25 jaar jaar lang muziek gemaakt in alle genres: van metal tot blues en van jazz tot hiphop.

New Road Studios


En dat waren natuurlijk nog lang niet alle masteraars uit de buurt. Heb je een goede tip? Zet hem op de kaart of laat het ons weten via redactie@poppuntgelderland.nl. Meer tipartikelen check je in de rubriek Fast Forward

← Naar overzicht

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland