Kies een regio

14 juni 2022

Wordt het een single, EP of album?

Hoe maak je de keuze voor een bepaalde release?

Je hebt je muziek opgenomen en wil aan de slag met een releaseplan rond je muziek, maar dan moet je een keuze maken hoe je de tracks wil uitbrengen. Breng je losse singles uit, bundel je de tracks op een EP of heb je voldoende materiaal voor een album?

De manier waarop jij je muziek uitbrengt hangt af van een aantal zaken. Zo werkt de een bepaalde strategie in het ene genre beter dan het andere en is het belangrijk om na te gaan welke manier van releasen het beste past bij jouw doelgroep. Bovendien kun je besluiten om eerst enkele singles uit te brengen en deze uiteindelijk te bundelen als EP of album.

Voor- en nadelen

Of je nou kiest voor losse singles of een heel album, voor elke keuze zijn zowel voor- als nadelen te bedenken. We zetten er een aantal op een rij:

🔹 Een groot voordeel van een album is dat je een volledig verhaal kunt vertellen. Het ene genre zal zich hier beter voor lenen dan het andere, dus ga na of jouw doelgroep hier op zit te wachten of dat je de tracks beter kunt spreiden en als losse singles kunt uitbrengen.

🔹 Het grote voordeel van losse singles releasen is dat je meerdere momentum’s hebt, maar dit heeft ook als keerzijde dat je voor iedere single weer de aandacht van jouw achterban moet trekken. Dit vergt extra werk en tijd. Zorg dat je goed nadenkt over de tijd die tussen de singles moet zitten en bedenk hoe je de aandacht tussendoor kunt vasthouden.

🔹 Het uitbrengen van aparte singles leent zich goed voor playlists, maar ook EP’s en albums hebben een goede plek op streamingdiensten. Ze zijn makkelijk terug te vinden op jouw artiestenprofiel.

🔹 Met een album kun je in één keer verschillende kanten van jouw muziek laten horen. Je kunt intieme en uitbundige nummers bundelen op een plaat en zo jouw veelzijdigheid tonen.

🔹 Verschillende (geschreven) media zullen sneller aandacht besteden aan een EP of album dan verschillende losse singles.

Meer weten?

🔹 Verder lezen kan in dit artikel van onze Belgische collega’s van VI.BE.

🔹 Wil je weten of je jouw muziek het beste kunt uitbrengen op vinyl, cd of cassette? Duik dan eens in dit artikel!

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 87653800

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland