Kies een regio

13 juni 2022

Verzekeringen

Hoe kun jij jouw apparatuur verzekeren?
Foto door Scott Graham via Unsplash
Je kunt tegenwoordig voor allerlei zaken een verzekering afsluiten: je huis, je auto, je scooter, je laptop of je telefoon. Logisch dat je ook graag je kostbare instrumenten en apparatuur wil verzekeren. Zeker als je er regelmatig mee op pad bent naar shows en de kans bestaat dat het een of ander beschadigd raakt. 

Voor de bekende zaken als huizen, auto’s en laptops kun je bij diverse verzekeraars relatief makkelijk een verzekering afsluiten. Voor je instrumenten ligt dat net even anders. Het is namelijk lastig een kant-en-klare verzekering voor je instrumenten en apparatuur af te sluiten. Je zult daarom vaak een op maat gemaakte overeenkomst moeten opstellen.

Aan welke verzekeringen kun je als artiest denken?

🔹 Instrumentenverzekering: Een verzekering om schade of diefstal van je instrumenten of (studio)apparatuur te dekken.

🔹 Bedrijfs-WA: een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is voor muzikanten. Als muzikant kun je aansprakelijk worden gesteld als bv. versterker op de voet van iemand uit het publiek valt of als iemand wordt geëlektrocuteerd door een stroomkabel. Een particuliere WA-verzekering biedt in deze gevallen geen uitkomst. Zorg er daarom voor dat je een bedrijfsverzekering hebt afgesloten, zeker op buitenlandse tournees.

🔹 Zakelijke reisverzekering: een reguliere reisverzekering is gericht op particuliere vakantiereizen. Als er sprake is van een zakelijk verblijf in het buitenland, biedt de reguliere verzekering geen dekking meer. Dat is bijvoorbeeld het geval als je optreedt op een buitenlands festival.

🔹 Arbeidsongeschiktheid: Voor de meeste muzikanten zal deze verzekering veel te duur zijn. Als je financieel afhankelijk bent van muziek maken kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel om de hoek komen kijken. De meeste reguliere verzekeringen op dit gebied zijn ook voor professionele muzikanten vaak te duur. De Ntb (vakbond voor musici) heeft daarom speciaal voor deze doelgroep een op maat gemaakte verzekering in het leven geroepen.

Waar moet je op letten?

🔹 Zorg dat je apparatuur niet alleen thuis verzekerd is, maar ook wordt gedekt als je ergens een show hebt.

🔹 Let er op dat je instrumenten ook zijn gedekt als je onderweg bent naar een show.

🔹 Maak duidelijke afspraken over de waarde die de verzekering uitkeert in geval van schade of diefstal. Dat kan de dagwaarde zijn of de nieuwwaarde. Dat laatste is voordelig als je instrument met de tijd in waarde daalt en onvoordelig als je instrument juist in waarde stijgt, zoals bij vintage gitaren of piano’s.

🔹Vergeet de kleine lettertjes niet!

Meer weten?

🔹De Ntb en Kunstenbond kunnen je concreet verder helpen met het maken van een passende verzekering. Als je lid bent van deze organisaties kun je ze om hulp vragen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de Ntb of de Kunstenbond voor meer info.

Dit artikel is deels gebaseerd op een post die eerder bij onze collega’s van Popunie verscheen. 
← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland