Kies een regio

2 februari 2023

Tips voor je Popronde aanmelding

Hoe zorg je dat jouw act opvalt tussen de honderden inzendingen?
All Dogs Go To Heaven (Foto: Jessie Kamp)

Ieder jaar schrijven honderden acts zich in om een plekje te veroveren in de selectie van Popronde. Dit rondreizende muziekfestival is de uitgelezen kans om speelervaring op te doen en jezelf in de kijker te spelen bij publiek en professionals. Maar wanneer ben je klaar voor deze kans en hoe zorg je dat jouw aanmelding opvalt? 

Tussen 1 december en 1 maart kun je jouw act inschrijven voor Popronde. Alle inschrijvingen worden gefilterd en voorgelegd aan een selectiecommissie van meer dan 100 muziekprofessionals. Zij beluisteren de acts binnen hun expertisegebied en selecteren de artiesten die zij het beste vinden passen op het festival. Dit levert een longlist op die door een laatste groep van professionals terug wordt gebracht tot een shortlist. Na een laatste check bij het veld wordt de selectie tot slot definitief gemaakt. In totaal worden er circa 100 acts geselecteerd voor het programma.

Tips

🔹 Zorg voor een goede eerste indruk. Zet je beste (of meest pakkende) track vooraan en stuur alleen je beste liedjes in.

🔹 Zie je bio en profiel op de Popronde website niet als bio naar zalen of pers, maar als een soort elevator pitch met je belangrijke wapenfeiten, zoals bijzondere optredens en gewonnen prijzen.

🔹 Maak in je aanmelding duidelijk dat jouw act op het punt staat een volgende stap te kunnen maken, bijvoorbeeld omdat je alle lokale podia en muziekcafés in je regio hebt gezien en volgend jaar verschillende singles uitbrengt om later op ESNS wil staan.

🔹 Popronde kan ook de uitgelezen kans zijn om meer te spelen, om te experimenteren, een betere muzikant te worden of uit te proberen wat wel en niet werkt voor een publiek.

🔹 Stuur bij je aanmelding een beknopt en realistisch plan mee waarin je uit de doeken doet wat je plannen zijn voor de komende periode. Zo weet de selectiecommissie wat je tegen de tijd van de Popronde hebt gedaan, aan het doen bent en wat er nog aan komt. Leg in dit plan ook uit waarom deelname aan het festival juist dit jaar zo goed in je plan past.

🔹 Zie deelname aan Popronde niet als doel van je muzikale carrière, maar juist als springplank naar een volgend niveau in de ontwikkeling van je act.

🔹 Een goede livevideo is belangrijk om een idee te geven van je liveshows.

🔹 Zorg dat je profiel volledig is! Dat betekent: controleer of de links naar je socials werken, geen spelfouten in de tekst, een goede foto.

Tot slot: Popronde is een fantastische springplank, maar ook zonder deelname zijn er manieren om jouw plek te vinden in de muziekindustrie. Bedenk goed of het festival de juiste plek is voor jou en mocht je dit jaar niet geselecteerd worden, blijf dan vooral muziek maken met volle overgave en probeer het eventueel volgend jaar nog eens.

Klaar voor? Jouw act inschrijven doe je hier!

Meer weten?
🔹 Check dit Music Maker interview met Chris Moorman van Popronde met ins & outs over de selectie.

🔹 Journalist Jasper van Vugt schreef twee blogs (deel 1, deel 2) met tips voor je Popronde-aanmelding.

🔹 Neem ook zeker even de FAQ op de website van Popronde door, voordat je jouw act inschrijft.

Kun je hulp gebruiken bij je Popronde aanmelding? Neem gerust contact op met Poppunt Gelderland! We denken graag met je mee.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 87653800

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland