Kies een regio

16 maart 2020

Syncs

Wat is een sync en hoe werkt het?
Foto door João Silas op Unsplash

Iedere dag hoor je diverse liedjes voorbij komen in bijvoorbeeld reclames, games, films en series. Het samenvoegen van beeld en geluid wordt ‘syncen’ genoemd. Dat woord komt van het ‘synchroniseren van beeld en geluid’.

Als een bedrijf jouw liedje wil gebruiken in een film of reclame, dan betalen zij daar synchronisatierechten voor. De hoogte van dat bedrag hangt van verschillende zaken af, bijvoorbeeld: Hoe bekend is het liedje? Hoeveel van het liedje willen ze laten horen? En in welke landen wordt het gebruikt?

De rol van publishers in de wereld van syncs is groot, want zij maken (financiële) afspraken met het reclamebureau, het merk of de filmproducent.

Welke publishers zijn er?

Alle grote platenmaatschappijen (majors) hebben ook een publishing afdeling (bijvoorbeeld: Universal Publishing, Sony Publishing en Warner Publishing). Daarnaast heb je ook nog de independent publishers. De grootste publisher die niet is gelinkt is aan een label is Kobalt.
Ook in Nederland zijn verschillende bekende publishers actief, zoals: BMG, Downtown Music, Pennies From Heaven, The Missing Sync, CTM Publishing en Cloud 9. Op de website van NMUV vind je een uitgebreidere lijst.

Het grote verschil tussen de majors en de onafhankelijke publishers zijn de contractvoorwaarden en welk netwerk zij vertegenwoordigen. Majors hanteren veelal standaard contracten, terwijl onafhankelijke publishers maatwerk kunnen leveren. Daarnaast zijn veel independent publishers meer gespecialiseerd. Zo zal de een meer thuis zijn in series, en de ander in de reclamewereld.

Een sync onderhandelen

Omdat er nogal wat mystiek hangt rond de wereld van syncs, hebben onze Belgische collega’s van VI.BE een handig artikel geschreven over het onderhandelen van een sync. Daarin delen zij een aantal waardevolle tips en tricks over o.a. de opbrengst van een sync, de gebruiksvoorwaarden en de regels rondom exclusiviteit.

Meer weten?

Wat kan een sync in een serie of film nou eigenlijk veroorzaken? En hoe kom je er eigenlijk in? Daarover hoor en zie je meer in deze video van 3voor12 met George Baker:

 

Kijk ook eens op de website van de Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging (NMUV), of bekijk deze video van Martijn Crama:

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland