Kies een regio

10 februari 2020

Subsidie

Foto door Josh Appel op Unsplash

Als je geld tekort komt voor bijvoorbeeld de opnames van een nieuw album, een tour of een bijzonder idee dan kun je proberen om jouw project (deels) te financieren door middel van een subsidie.

Het schrijven van een goede subsidieaanvraag begint bij het opstellen van een doelstelling: wat staat centraal in jullie plan, waar wil je naartoe werken in de toekomst en hoe ga je dat aanpakken? Je doelstelling is de basis van je projectplan die je vervolgens aanvult met sub-doelstellingen. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk maakt waarom jouw act behoefte heeft aan een bijdrage: wil je een bijzondere compositie (laten) schrijven? een clip opnemen omtrent een nieuwe release? een speciaal concept voor je liveshow ontwikkelen?

Projectplan en financieel plan

Bij een subsidieaanvraag wordt gevraagd om een projectplan. Hierin leg je uit wie je bent, wat je doet en waarom je dit doet. Een projectplan moet vertrouwen uitstralen, is goed opgebouwd en juist onderlegd. Houd het beknopt en beperk je tot de hoofdzaak: gebruik eventuele bijlagen om dieper op een onderwerp in te gaan; dit kan houvast geven aan een beoordelingscommissie.

Het projectplan wordt onderbouwd door een financieel plan. Dit bestaat in ieder geval uit een projectbegroting en waar mogelijk een begroting van je totale act. Daarnaast kan je ook een prognose voor komende jaren toevoegen of resultatenrekeningen laten zien van voorgaande jaren. Ieder fonds vraagt om andere gegevens maar hoe uitgebreider een financieel plan is, hoe meer vertrouwen dit kan geven in je act.

Lokale en regionale subsidies

Ook zijn er verschillende fondsen die regionaal of zelfs lokaal opereren. In dit artikel vind je er een aantal, maar kijk ook eens naar deze mogelijkheden:

🔹 De Gelderse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds

🔹 Stichting Pak An, voor goede ideeën uit de Achterhoek

🔹 De regeling Talentontwikkeling van professionals van Provincie Gelderland.

🔹  In dit artikel benoemen we nog 6 muziekfondsen in Gelderland waar je terecht kunt met je plannen

En kijk ook zeker even op de website van jouw gemeente, vaak hebben die eigen regelingen waar je misschien voor in aanmerking komt.

Landelijke en particuliere subsidies

Via Fonds Podiumkunsten kun je bijvoorbeeld ondersteuning aanvragen voor een buitenlandse tour of het schrijven van nieuw werk. Andere landelijke fondsen waar je aan kunt vragen als maker zijn onder andere Fonds voor Cultuurparticipatie en VSB fonds. Het Sena Performers Muziekproductiefonds kan goed van pas komen als je een album wilt maken.

Welke vorm van financiering?

Kijk dan eens naar de Culturele Financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen of dichter bij huis naar het overzicht van fondsen en subsidies van Cultuur Academy. Dit kennisplatform organiseert iedere maand een subsidiespreekuur waar je vrijblijvend terecht kunt voor advies van professionals. Meer info vind je op hun website of in onze agenda.

Tips voor je aanvraag

🔹 Zorg dat je niet 100% afhankelijk bent van subsidie, maar probeer je muzikale activiteiten ook te bekostigen via eigen inkomsten uit andere bronnen.

🔹 Subsidies zijn vaak gebonden aan strakke deadlines. Houd dit goed in de gaten!

🔹 Zorg dat de financiële gegevens makkelijk leesbaar zijn voor een buitenstaander, en geef waar nodig tekstuele toelichting.

🔹 Wees zo concreet mogelijk in de bedragen die je benoemt in je begroting.

🔹 Zorg dat je aanvraag compleet is, en stuur alle relevante info mee.

🔹 Zijn dingen onduidelijk in het aanvraagproces? Neem contact op met het fonds! Zij zijn er om je te helpen en denken graag met je mee

🔹 Is je aanvraag niet toegekend? Geef niet op en doe een nieuwe aanvraag tijdens de volgende ronde.

🔹 Veel fondsen geven inhoudelijke feedback op je aanvraag of bieden je de kans met hen in gesprek te gaan over je afgewezen aanvraag. Maak hier gebruik van, zodat je jouw plannen zo goed mogelijk kunt aanscherpen om de volgende ronde meer kans te maken.

In dit artikel van POPEI vind je meer tips voor jouw subsidieaanvraag.

Meer weten?

Bij de meeste fondsen dien je ook een begroting mee te sturen. Ben je benieuwd hoe je die maakt? Kijk dan eens naar dit artikel. Daar vind je ook een voorbeeld begroting die je kunt gebruiken bij je aanvraag.

Ben je op zoek naar financiering voor jouw project? Kijk dan eens naar dit handboek over financiering van onze collega’s van Kunstlink Flevoland.

Benieuwd welke fondsen bij jou passen? Neem dan gerust contact met ons op.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland