13 april 2020
Soundcheck
Hoe zorg je voor een goede soundcheck?
Om een soundcheck soepel te laten verlopen is het belangrijk om deze 10 tips in je achterhoofd te houden:
🔹 Tijdens een soundcheck stelt de geluidstechnicus de verschillende volumes vast en maakt hij of zij een balans op tussen de verschillende kanalen. Een goede balans in de zaal begint met een goede balans op het podium. Daar kun je in je repetitieruimte al mee beginnen. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende opstellingen van muzikanten en versterkers.
🔹 Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar: zorg dat al je materiaal in orde is voor je vertrekt. Denk aan goed werkende kabels, functionerende drumvellen en een pedalboard dat volledig werkt. Dat voorkomt frustraties en tijdsdruk tijdens de soundcheck. Daarnaast is het wijsheid om altijd een voorraad snaren, stokken, plectrums, batterijen en kabels mee te nemen. Mocht jouw act er geen gebruik van maken, dan kun je misschien degene voor of na jullie ermee uit de brand helpen.
🔹 Blijf in de buurt van het podium. Zo kan de geluidstechnicus jouw monitor direct goed afstellen wanneer het jouw beurt is en kan diegene ook de algemene balans controleren.
🔹 De geluidstechnicus bepaalt hoe jouw act klinkt in de zaal, dus houd hem/haar te vriend. Dat begint vaak al vooraf: stuur tijdig de juiste technische rider en desgewenst een priklijst door.
🔹 Tijdens de soundcheck is de geluidstechnicus de baas. Hij kan het beste inschatten wat er nodig is om tot een goede sound te komen.
🔹 Als je het volume van de monitor op het podium flink laat blazen, heeft dat vaak effect op het geluid in de zaal. Stel het volume dus af op een redelijk niveau.
🔹 Hoe beter jij weet wat je over je monitor wil horen, hoe makkelijker het is voor de geluidstechnicus en hoe beter hij dat kan verzorgen.
🔹 Feedback (het rondzingen van geluid) is storend voor zowel de band als publiek, maar vaak heb je dit als band zelf in de hand. Richt daarom nooit een microfoon rechtstreeks naar een speaker. En ook hier geldt: hoe harder het geluid op het podium, hoe groter de kans op feedback.
🔹 Vaak is de soundcheck-tijd al beperkt, dus benut je tijd zo efficiënt mogelijk en zorg dat je die tijd niet gebruikt om bepaalde nummers in te studeren of te jammen.
🔹 Probeer tijdens je soundcheck zoveel mogelijk te spelen alsof het de daadwerkelijke show is. Zodoende kan de geluidstechnicus de verschillende kanalen zo goed mogelijk afstellen. Speel daarom tijdens de soundcheck verschillende (stukken van) nummers: hard, zacht, groots, ingetogen en laat verschillende effecten aan bod komen.
Meer weten?
Dit artikel is grotendeels tot stand gekomen op basis van dit artikel van VI.BE.