27 februari 2020

Shows in het buitenland

Hoe zorg je voor shows in het buitenland?
Foto door Kyle Glenn op Unsplash

Veel bands, dj’s en artiesten hebben een buitenlandse doorbraak als ultieme droom, maar waar begin je als je shows in het buitenland wil spelen?

Natuurlijk kun je zelf allerlei buitenlandse zalen en festivals proberen te benaderen, maar je kunt er ook voor kiezen om een buitenlandse agent te zoeken. Een agent is een buitenlandse boeker, met als grote voordeel dat hij de markt in zijn/haar land het beste kent en dus weet waar hij jouw act kan aanbieden.

Showcases

Een andere belangrijke spil in een buitenlandse carrière zijn showcasefestivals als Reeperbahn, Eurosonic/Noorderslag en The Great Escape. Bij die festivals zijn diverse buitenlandse professionals aanwezig die jouw carrière een boost zouden kunnen geven. Dutch Music Export verzorgt doorgaans de Nederlandse showcases op internationale artiestenbeurzen en conferenties. Deze organisatie subsidieert ook bepaalde kosten, net zoals het Fonds Podiumkunsten doet. Ook sommige steden en regio’s hosten showcases, net als platenmaatschappijen, agentschappen en muziekuitgevers.

Naast bovenstaande festivals kun je ook kijken naar o.a. Midem (Frankrijk), SXSW (Verenigde Staten), MaMA Festival (Frankrijk), Trans Musicales (Frankrijk) en BIME (Spanje).

Financiering

Bij internationale showcases krijg je natuurlijk te maken met hoge kosten. Daarom zijn er subsidies beschikbaar waar je aanspraak op kunt maken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de Upstream Regeling en andere internationaliseringsregelingen via het Fonds Podiumkunsten, of ondersteuning via Dutch Music Export. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden op lokaal en provinciaal niveau.

Meer weten?

Mocht je plannen hebben om in het buitenland aan de slag te willen gaan, houd dan de Internationaliserings regeling van Fonds Podiumkunsten in gedachten. Daarmee kun je bij bijvoorbeeld je reiskosten dekken.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland