27 april 2022
Shows in het buitenland
Zo ga je goed voorbereid de grens over
Veel bands, dj’s en artiesten willen hun speelveld graag uitbreiden buiten de Nederlandse grens. Maar waar begin je als je shows in het buitenland wil spelen en waar moet je aan denken bij het plannen van je tour? Check hier onze tips!
Natuurlijk kun je zelf buitenlandse zalen en festivals proberen te benaderen, maar je kunt er ook voor kiezen om een buitenlandse agent te zoeken. Een agent is een buitenlandse boeker, met als grote voordeel dat hij of zij de markt in dat land goed kent en dus weet waar jouw act het beste past. Om een passende agent te vinden, kun je kijken hoe het team van soortgelijke acts uit Nederland eruit ziet. Vaak kun je via de website of socials vinden wie specifiek de buitenlandse shows boekt.
Showcases
Een andere manier om je buitenlandse carrière op te starten is het spelen van internationale showcasefestivals. Op deze events kun je tijdens een korte set jouw act presenteren aan de internationale muziekindustrie en publiek. Vaak kun je je aanmelden en moet je geselecteerd worden door het festival of andere partijen die showcases hosten op het event.
Enkele bekende internationale showcases:
🔸 Eurosonic/Noorderslag in Groningen
🔸 Amsterdam Dance Event in Amsterdam
🔸 Reeperbahn Festival in Hamburg
🔸 The Great Escape in Brighton
🔸 SXSW in Austin, Texas (USA)
🔸 Midem in Cannes (Frankrijk)
🔸 MaMA Festival in Parijs
🔸 Indieweek in New York (USA)
🔸 Winter Music Conference in Miami (USA)
🔸 Womex (wereldmuziek) in Sevilla (Spanje)
🔸 Trans Musicales in Rennes (Frankrijk)
🔸 BIME in Bilbao (Spanje)
Het platform Dutch Music Export verzorgt onder de noemer Dutch Impact regelmatig Nederlandse showcases op internationale artiestenbeurzen en conferenties. Acts die geselecteerd worden voor dit programma krijgen een deel van hun kosten vergoed door de organisatie. Eerder zetten acts als De Staat, My Baby, DeWolff en Pip Blom zo hun eerste stappen in het buitenland.
Praktisch
Internationaal touren vraagt extra voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een visum, het invoeren van instrumenten en het regelen van je reis en verblijf. Probeer sowieso zo veel mogelijk shows op korte afstand van elkaar te plannen, zodat je geen onnodige dagen hoeft te verblijven. Dat tikt al snel aan in de kosten. Check ook goed hoe de deal met je speelplek eruit ziet en hoe veel je eventueel nog af moet dragen qua boekingsfee of belasting. Op VI.BE staat een handig lijstje aan kosten waar je rekening mee moet houden. Wat betreft visum en andere regels per land kun je gratis advies vragen bij Dutch Music Export, zij helpen je via mail of telefoon graag op weg.
Promotie
Om aandacht te genereren voor jouw buitenlandse shows kan het raadzaam zijn om een lokale perspromotor in de arm te nemen. Zij kennen het netwerk in hun eigen land het beste en weten zo op welke manier ze jouw release en shows onder de aandacht kunnen brengen bij de juiste mensen.
Maar, let op! Als jij wordt benaderd door een perspromotor, zorg dan dat je goed research doet naar de werkzaamheden en teken niet zomaar een overeenkomst.
Financiering
Spelen buiten Nederland is al snel een dure onderneming die je de eerste tijd waarschijnlijk nog geen geld gaat opleveren. Veel acts zien hun eerste shows in het buitenland als investering voor de lange termijn. Voor het maken van de eerste kosten zijn er daarom verschillende subsidies beschikbaar waar je aanspraak op kunt maken. Denk aan het snelloket en andere internationaliseringsregelingen via het Fonds Podiumkunsten of overige subsidiemogelijkheden op lokaal en provinciaal niveau.
Meer weten?
🔸 Internationale rechtenorganisatie Tamizdat geeft gratis advies bij bijvoorbeeld touren in het buitenland.
🔸 Meer over internationaal optreden vind je bij Beroepskunstenaar.nl.
🔸 Advies over het bepalen van je tourstrategie in het buitenland via VI.BE.