Kies een regio

25 juni 2022

Rechtsvormen

Welke rechtsvorm moet je kiezen voor jouw act?
Foto door Dose Media via Unsplash

Als je als band of act besluit om een carrière in de muziek op te bouwen is het verstandig om te starten met het opzetten van jouw eigen onderneming. Daarbij is het slim om een rechtsvorm aan te nemen. Vooral als je de fase van gageverklaringen bent ontgroeid, en een inkomen gaat genereren met je muziek, is het raadzaam om een rechtsvorm te kiezen. Deze rechtsvorm bepaalt bijvoorbeeld wie de aansprakelijkheid voor schulden van je onderneming draagt en aan welke belastingverplichtingen jullie moeten voldoen.

Er zijn verschillende rechtsvormen waar je uit kunt kiezen:

Eenmanszaak

Als je werkt als zelfstandig muzikant en daarnaast ook workshops of lessen geeft, kan het interessant zijn je te registreren als eenmanszaak. De oprichting is vrij eenvoudig (je hoeft hiervoor niet naar een notaris) en voordelig (de kosten zijn eenmalig circa €50). Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor alle financiën, dus ook eventuele schulden. Over de winst betaal je inkomensbelasting met mogelijke belastingvoordelen als je in aanmerking komt voor de startersaftrek of kleineondernemingsregeling. Vanuit jouw eenmanszaak mag je een factuur sturen voor je diensten.

VOF

Als je met meerdere mensen een onderneming start, dan is het slim om voor een Vennootschap Onder Firma (VOF) te kiezen. Voor de meeste opkomende acts is dit de meest voor de hand liggende rechtsvorm. Je hebt bij de oprichting namelijk geen minimumkapitaal nodig en alle ondernemers brengen iets in de vorm van geld, goederen of arbeid in. Net als bij een eenmanszaak ben je als eigenaar volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele schulden. Via de Kamer van Koophandel kun je je inschrijven als VOF.

Voordat je een VOF start is het belangrijk om goede afspraken met je bandleden te maken en deze vast te leggen in een contract. Op die manier weet je bijvoorbeeld wat er gebeurt als iemand wil stoppen met jullie band of als er schulden ontstaan.

Stichting

Een stichting is een organisatie met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld het geven van muzieklessen, workshops of het uitvoeren van huiskamerconcerten. Als stichting mag je winst maken, zolang deze wordt wordt gebruikt met het doel waarvoor de stichting is opgericht.

Voor de oprichting van een stichting is het verplicht om een bestuur aan te stellen. Zij houden de stichting in de gaten en kijken of het doel van de stichting wordt bereikt. Daarnaast moet je bij de oprichting ook statuten opstellen. Hierin staat bijvoorbeeld welke zaken door wie worden geregeld, hoe het bestuur wordt benoemd of ontslagen en waar het geld van de stichting naar toe gaat. Een notaris kan je helpen bij de oprichting van een stichting.

Het voordeel van een stichting is dat je bijvoorbeeld ook subsidies kunt aanvragen. Aan de andere kant is deze vorm wel duurder en is het administratief ook ingewikkelder.

BV

Als het heel erg goed gaat met je muzikale carrière, dan kun je overwegen om een Besloten Vennootschap (BV) op te richten. Je kunt een BV in je eentje of met meerdere personen oprichten. Hiervoor dien je langs te gaan bij een notaris om o.a. in een akte vast te leggen hoeveel aandelen elke oprichter krijgt.

Meer weten?

Dit artikel is grotendeels tot stand gekomen op basis van een artikel wat verscheen bij onze collega’s van POPEI.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Op de hoogte blijven?

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland