13 juni 2022
Muziekrecht
Met welke soorten muziekrecht kun je te maken krijgen?
Er zijn verschillende soorten recht waar je als artiest mee te maken kunt krijgen. Omdat het vaak een onduidelijke puzzel lijkt, zetten we hier de verschillende soorten muziekrecht (en de bijbehorende organisaties) op een rijtje.
Auteursrecht
Elke keer als een liedje dat schrijvers en componisten hebben geschreven wordt gedraaid op radio, tv, internet en in winkels, restaurants en openbare gelegenheden, krijgen zij geld. Dit wordt in Nederland geregeld door Buma/Stemra.
Buma en Stemra zijn, strikt gezien, twee aparte organisaties. Buma richt zich op de vergoedingen voor het openbaar maken van muziek (bv. het geven van optredens, het afspelen van achtergrondmuziek in horeca, winkels, werkruimtes en websites, het uitzenden op radio en tv, in film, via streamingdiensten of via Youtube.), terwijl Stemra er is voor de vergoedingen van muziekgebruikers die muziek verveelvoudigen en kopiëren (zoals het vastleggen op CD/DVD en digitale bestanden om te downloaden, maar ook op papier zoals bladmuziek.).
🔹 Hier lees je meer over auteursrecht.
Naburig Recht
Je hebt te maken met naburig recht als jouw opname in het openbaar ten gehore is gebracht of is uitgezonden op radio en/of televisie. Vervolgens kun je hier geld voor ontvangen, wat wordt uitgekeerd door Sena.
Het is dus de moeite waard om jezelf in te schrijven bij Sena. Als je na jouw show je setlist instuurt bij Sena dan kun je hier geld voor ontvangen.
🔹 Hier lees je meer over naburig recht.
NORMA
Als jij live hebt opgetreden in een televisieprogramma of als je een soundtrack/leader hebt ingespeeld voor een films/serie, dan heb je recht op een eerlijke vergoeding. Deze wordt verdeeld door NORMA.
🔹 Kijk voor mee informatie op de website van NORMA