Kies een regio

13 juni 2022

Muziekrecht

Met welke soorten muziekrecht kun je te maken krijgen?
Foto door D A V I D S O N L U N A via Unsplash

Er zijn verschillende soorten recht waar je als artiest mee te maken kunt krijgen. Omdat het vaak een onduidelijke puzzel lijkt, zetten we hier de verschillende soorten muziekrecht (en de bijbehorende organisaties) op een rijtje.

Auteursrecht

Elke keer als een liedje dat schrijvers en componisten hebben geschreven wordt gedraaid op radio, tv, internet en in winkels, restaurants en openbare gelegenheden, krijgen zij geld. Dit wordt in Nederland geregeld door Buma/Stemra.

Buma en Stemra zijn, strikt gezien, twee aparte organisaties. Buma richt zich op de vergoedingen voor het openbaar maken van muziek (bv. het geven van optredens, het afspelen van achtergrondmuziek in horeca, winkels, werkruimtes en websites, het uitzenden op radio en tv, in film, via streamingdiensten of via Youtube.), terwijl Stemra er is voor de vergoedingen van muziekgebruikers die muziek verveelvoudigen en kopiëren (zoals het vastleggen op CD/DVD en digitale bestanden om te downloaden, maar ook op papier zoals bladmuziek.).

🔹 Hier lees je meer over auteursrecht.

Naburig Recht

Je hebt te maken met naburig recht als jouw opname in het openbaar ten gehore is gebracht of is uitgezonden op radio en/of televisie. Vervolgens kun je hier geld voor ontvangen, wat wordt uitgekeerd door Sena.

Het is dus de moeite waard om jezelf in te schrijven bij Sena. Als je na jouw show je setlist instuurt bij Sena dan kun je hier geld voor ontvangen.

🔹 Hier lees je meer over naburig recht.

NORMA

Als jij live hebt opgetreden in een televisieprogramma of als je een soundtrack/leader hebt ingespeeld voor een films/serie, dan heb je recht op een eerlijke vergoeding. Deze wordt verdeeld door NORMA.

🔹 Kijk voor mee informatie op de website van NORMA

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland