Kies een regio

21 oktober 2020

Mixtapes

Wat is een mixtape en waar moet je op letten bij het maken van een mixtape?
Foto door Fernando Batista via Unsplash

Door middel van mixtapes kunnen dj’s en producers hun muzieksmaak en nieuwe tracks delen met hun fans, maar het biedt ze ook de gelegenheid om zichzelf op de kaart te zetten bij promotors.

Het maken van een goede mixtape staat of valt bij de juiste gear. Of je nou draait met vinyl, cd’s of mp3’s, het is altijd van belang om muziek van hoge kwaliteit te gebruiken en er voor te zorgen dat je opnameapparatuur aan de juiste standaard voldoet. Mocht je zelf niet over de goede apparatuur beschikken, ga dan eens op zoek naar een dj school of podium bij jou in de buurt.

Heb je je materiaal op orde, dan is het goed om te bedenken voor wie jij je mixtape maakt. Maak je een mixtape voor een specifiek festival? Zorg dan dat het aansluit bij de lineup van dat festival. Maak je een mixtape voor programmeurs? Laat de mixtape dan als visitekaartje voor jezelf fungeren. Probeer door middel van je mixtape een weergave te geven van de tracks die bij jou als artiest passen én die aansluiten bij het desbetreffende podium. Loopt je muzieksmaak of je eigen tracks uiteen qua genre? Dan is dit een goeie gelegenheid om te laten zien dat het wel degelijk bij elkaar past! Daarnaast is het aan te raden om niet alleen de bekende tracks aaneen te rijgen, maar ook de meer obscure tracks een plek op je tape te geven.

In de aanloop naar het maken van een mixtape is het raadzaam om veel tracks te verzamelen. Daarmee kun je gaandeweg een grof ontwerp voor je tape schetsen. Tijdens het maken van de mix zelf kunnen opties dan nog uitvallen, maar dan ben je in ieder geval verzekerd van voldoende materiaal.

Je tape uitbrengen kan bijvoorbeeld via platforms als Mixcloud of Soundcloud. Daar kun je vervolgens ook een tracklist bijvoegen, om luisteraars inzicht te geven waar ze naar luisteren en het geeft programmeurs snel een inkijkje in je muzieksmaak. Bovendien kun je je mixtape via deze websites voorzien van een passend artwork, om het geheel helemaal af te maken.

Meer weten?

Zoek je een organisatie in Gelderland die jou verder kan helpen? Werp dan eens een blik op onze kaart.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland