11 maart 2021
Mixen
Waar moet je op letten tijdens het mixproces?
Nadat je je muziek hebt opgenomen is het tijd om het te mixen. Bij het mixproces krijgen alle instrumenten/audiosporen in je opname hun eigen plekje waardoor ze in balans met elkaar komen. Bij het mixen worden er ook creatieve keuzes gemaakt door bijvoorbeeld effecten aan te brengen en door elk spoor een plek te geven in de mix (dit heet panning). Het mixen van je muziek zorgt er dus voor dat alle sporen een eigen karakter en plek krijgen.
Financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn om zelf je muziek op te nemen en het mixen uit te besteden aan een professional. Hoe netter je opnames verlopen, hoe makkelijker het te mixen is tot goed klinkende muziek. Het is daarbij wel belangrijk om bij het opnemen van de tracks al op de volgende zaken te letten om het mixproces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen:
🔹 Plaats een popfilter tussen je mond en de microfoon wanneer je zang opneemt. Dit zorgt ervoor dat klanken als die van de letters P en B niet al te hard klinken op je opname. Daarnaast beschermt deze je microfoon ook nog eens tegen speeksel.
🔹 Voorkom clipping bij het opnemen! Clipping komt voor wanneer je met een te hard volume opneemt wat ervoor zorgt dat het spoor krakerig klinkt.
🔹 Controleer of de ruimte waarin je opneemt geschikt is qua akoestiek. Als je bijvoorbeeld in een ruimte opneemt die erg galmt dan heeft dit veel invloed op hoe je nummer klinkt.
🔹 Zorg dat alle sporen synchroon lopen, dus dat alle partijen op het juiste moment beginnen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat de mixtechnicus bepaalt wanneer de zangpartij start.
🔹 Zorg ervoor dat de benaming van alle sporen in je opname bestand kloppen. Zo weet de mixtechnicus direct welk spoor welk instrument is bij het mixen. Ook is het belangrijk dat de bestandsformaten
🔹 Goede communicatie met de mixtechnicus is essentieel! Bespreek bijvoorbeeld concreet hoe de technicus verwacht dat je muziek wordt aangeleverd. Als je zelf hebt opgenomen in Ableton en de mixer werkt ook in Ableton dan kun je gewoon het hele werkbestand doorsturen. Stel de mixtechnicus werkt in bijvoorbeeld Pro Tools of Logic, communiceer dan goed over wat de mixtechnicus verwacht te ontvangen. Meestal lever je een .WAV of een .AIFF bestand aan.
🔹 Het juiste bestandsformaat is daarbij ook belangrijk, om zo de optimale geluidskwaliteit te behalen. De meeste muziek heeft een samplerate van 48 en een bitrate van 24. Al kan het natuurlijk ook een artistieke keuze zijn om het zo lofi mogelijk te houden.
🔹 Verzamel een aantal tracks waarvan je vindt dat ze goed gemixt zijn en stuur ze door naar de persoon die je muziek gaat mixen. Zo weet die persoon welke kant jouw track op moet.
🔹 Het mixen van één nummer kost meestal omstreeks €50,- per nummer. Uiteraard is dit afhankelijk van de studio en de technicus, maar ook de lengte van het nummer en het totaal aantal te mixen tracks heeft hier invloed op.
🔹 Nadat de eerste versies van de mix gedaan zijn krijg je ze te horen, vervolgens kun je feedback geven aan de technicus zodat hij een tweede mix kan maken. Dit heet een revisiemix. Hou bij het afspreken van een prijs er rekening mee of de prijs inclusief revisiemix is of niet.
Verder lezen
In dit artikel van Bax Shop lees je meer over het mixen van muziek. Hier leer je onder andere wat begrippen als equalizing, panning en compressing betekenen.
Ben je op zoek naar iemand die jouw muziek kan mixen? Lees hier bij welke Gelderse mixtechnici je terecht kunt met je tracks.