Kies een regio

27 februari 2020

Merchandise

Foto door Jeff Sheldon op Unsplash

Voor veel acts is merchandise een belangrijke bron van inkomsten en het is een mooie promotool voor jouw act. Bovendien kan merchandise de band met je fans versterken en ook tussen je fans een gevoel van verbondenheid creëren. De belangrijkste tip voor als jij en je act merchandise willen gaan verkopen, is dat het item bij jouw act past.

Ben je een metalband die graag een biertje drinkt tijdens een optreden of repetitie, dan kan het leuk zijn een bieropener aan te bieden. Heb je net een folkhit gescoord met een nummer over “Light My Fire”, dan kun je een aansteker verkopen met die tekst als opdruk. Wees creatief! Naast het verkopen van merchandise, is het ook een goeie gadget om weg te geven bij shows of releases.

Als je jouw merchandise online wil verkopen, dan kun je gebruik maken van websites als Big Cartel, Shopify, Bandcamp of Topspin.

Tips

Onze Belgische collega’s van VI.BE zetten een aantal waardevolle tips op een rijtje voor de perfecte merch-stand bij shows:

🔹 Zorg voor een herkenbare plek voor je merchandise waar mensen niet omheen kunnen. Bijvoorbeeld bij de ingang of de garderobe van de zaal. Als de stand op een goede plek staat kun je hem ook als communicatiemiddel naar je fans gebruiken. Leg bijvoorbeeld flyers neer voor je aankomende release of shows en zorg voor een lijst waar mensen hun gegevens kunnen achterlaten voor je nieuwsbrief.

🔹 Maak je stand aantrekkelijk en zorg dat alles in één oogopslag zichtbaar is. Hang van al het materiaal dat je mee hebt minstens één exemplaar op, met duidelijke vermelding van prijs en de beschikbare maten en/of kleuren. Maar ook de persoon die achter je stand staat, is minstens zo belangrijk als de stand zelf. Trek die gene een van je tshirts aan en zorg dat het iemand is die je muziek kent en uitstraalt.

🔹 Ga na je show direct naar de merchandise stand om ook merchandise te verkopen, handtekeningen uit te delen of een praatje met je fans aan te knopen. Op die manier kun je de persoonlijke band met je achterban versterken.

🔹 Verkoop als supportact je cd’s en platen niet duurder dan die van de hoofdact. Mensen komen vooral voor die artiest, dus zullen ze daar ook meer geld aan willen besteden.

🔹 Zorg voor voldoende wisselgeld zodat je op alle mogelijke briefjes en muntstukken kunt teruggeven. Afgeronde prijzen werken gemakkelijker en zorgen ervoor dat je minder soorten wisselgeld moet voorzien. En denk aan een kluisje met slot, waar je het geld in kan opbergen. Wil je mensen de optie bieden om met pin te betalen, dan zou je gebruik kunnen maken van een dienst als iZettle of SumUp. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van Tikkie of een vergelijkbare dienst van je eigen bank.

Meer weten?

🔹 Als je nog een toffe ontwerper zoekt voor je merch, check dan eens deze 8 Gelderse grafisch ontwerpers.

🔹 Bij POPEI (onze collega’s in Eindhoven) vind je dé 5 redenen waarom mensen merchandise kopen.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland