Kies een regio

8 oktober 2020

Mastering

Wat is masteren en wat heb je er aan?
Foto door Vania Shows via Unsplash

Zodra je je muziek hebt opgenomen en gemixt, kom je bij de laatste stap in het opnameproces: mastering. Daarbij zorg je ervoor dat de muziek zo goed mogelijk tot zijn recht komt, of je nou luistert op je telefoon, autoradio of op een PA systeem.

Tijdens mastering stem je de verschillende sporen uit de mix op elkaar af: op het gebied van bijvoorbeeld volumes, klankkleur, EQ en compressie. Ook kun je je tracks met een bepaald doel laten mixen, bijvoorbeeld om je muziek zo goed mogelijk te laten klinken op Spotify, of om er voor te zorgen dat de sound van alle tracks op je album overeen komt.

Het is belangrijk om pas te beginnen met masteren zodra je mix echt af is. Mocht je tijdens het masteren bijvoorbeeld tegen problemen van losse instrumenten aanlopen, dan kun je dit beter in de mix oplossen want dan heb je die specifieke sporen nog tot je beschikking. Na de mix worden alle sporen namelijk samengevoegd tot een stereo file. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het mixen geen limiter te gebruiken, en niet teveel EQ en compressie toe te passen omdat je er dan in de mastering minder effect uit kunt halen.

Meer weten?

In dit artikel op de blog van Bax Shop lees je meer over mastering.

Ben je benieuwd waar in Gelderland je jouw tracks kunt laten masteren? Lees dan dit artikel.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland