Kies een regio

24 februari 2022

Je muziek persen op cd, vinyl of cassette

Check hier wat bij jou past!
Foto door Zyanya BMO via Unsplash

Je hebt je muziek opgenomen, gemixt en gemasterd en bent er klaar voor om je tracks uit te brengen. Ga je dat enkel digitaal doen of is het slim om ook een fysieke cd, plaat of cassette te maken? In dit artikel nemen we de opties met je door. 

CD

Voor- en nadelen

Het voordeel van cd’s is dat de productiekosten laag zijn en je een fysiek product hebt om te verkopen bij je shows. Cd’s kunnen daarom een prima inkomstenbron zijn, vooral als je veel liveshows speelt. Denk wel goed na over wie jouw doelgroep is. Zit jij in een scene waar absoluut geen cd’s meer worden gedraaid of wordt jouw muziek vooral online gedeeld? Dan is het slimmer om bijvoorbeeld te investeren in goede digitale distributie of promotie.

Praktisch

In Nederland kun je voor het persen van cd’s onder andere terecht bij Replifact of Mediadub en specifiek in Gelderland bij Nivedita. Er zijn ook partijen die niet te vertrouwen zijn dus check goed met welke bedrijven jouw collega-muzikanten wel of geen goede ervaringen hebben. Je mag ons ook altijd raadplegen voor advies. Buiten Nederland persen kan ook, daar heb je bijvoorbeeld Optimal Media of BOD TG.

Cassette

Voor- en nadelen

Ook van cassettes zijn de productiekosten relatief laag, waardoor je hier mogelijk wat geld aan kunt verdienen. Daarbij is het een opvallende retro geluidsdrager met veel mogelijkheden voor bijzonder artwork, zoals een transparante gekleurde cassette. Een nadeel is dat bijna niemand de bandjes nog af kan spelen, kijk daarom ook hier goed of cassettes potentie hebben binnen jouw scene.

Praktisch

Goed nieuws als je cassettes wilt laten drukken, dan kan namelijk gewoon in Gelderland! In Lochem zit de Bandjesfabriek, waar o.a. Judy Blank, Tim Knol en Danny Vera hun bandjes laten drukken. Thomas Baur van de Bandjesfabriek heeft ook een eigen label: Music on Cassette.

Vinyl

Voor- en nadelen

Het grote formaat van een vinylplaat geeft je de mogelijkheid om flink uit te pakken qua artwork, waardoor je jouw fans iets bijzonders kunt bieden. Een groot nadeel is dat het persen van vinyl erg kostbaar is, waardoor je goed moet afwegen of het jouw act financieel wel iets kan opleveren. Qua planning moet je rekening houden met een langer productieproces dan cassette of vinyl.

Praktisch

In Nederland kun je voor het persen van vinyl terecht bij o.a. Record Industry in Haarlem en Deepgrooves in Leeuwarden. In het buitenland zitten ook verschillende vinylperserijen.

Conclusie

Of jouw act gebaat is bij het persen van een cd, cassette of vinylplaat ligt aan veel factoren zoals het genre muziek dat je maakt, de hoeveelheid potentiële kopers in jouw doelgroep en je budget. Om te kijken wat haalbaar is, kun je ook bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en de mensen achter het bedrijf.

Meer info?

🔹 Check ons artikel over het persen van vinyl.
🔹 Bekijk hier 7 Gelderse muzieklabels.
🔹 Heb je een aanvulling op dit artikel? Laat het ons weten!

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland