Kies een regio

13 juni 2022

Je gage uitbetalen

Hoe kun je jouw show laten uitbetalen?
Foto door Markus Spiske via Unsplash

Als je een show hebt gespeeld, dan wil je na afloop natuurlijk je gage laten uitbetalen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit als artiest kan doen. Check dit artikel om te zorgen dat je de juiste formulieren bij je hebt en duidelijke afspraken maakt voorafgaand aan het optreden. 

Als je betaald wordt voor een optreden, is het belangrijk dit goed te regelen. Onder andere omdat je over jouw inkomsten belasting moet betalen en achteraf geen naheffing of boete wilt ontvangen.

Wel of geen dienstverband?

Bij artiesten wordt eerst gekeken of er sprake is van een gewoon dienstverband. Dat is meestal het geval als je bijvoorbeeld meerdere dagen per week en minimaal drie maanden achter elkaar voor een bepaald orkest of gezelschap werkt. Is dat niet het geval, dan is de artiestenregeling van toepassing en heb je de volgende opties:

🔹 Je stuurt een factuur. Dit kan alleen als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (bijvoorbeeld als eenmanszaak). Veel podia vragen hierbij om een inhoudsplichtigenverklaring (IPV) of een schriftelijke toevoeging dat het niet om een dienstbetrekking gaat en de artiestenregeling niet van toepassing is.

🔹 Je laat je verlonen volgens de  artiestenregeling en stuurt een gageverklaring. Iedere artiest mag per optreden maximaal €163,- laten uitbetalen zonder dat hier premies of loonbelasting op ingehouden worden.

Meer weten?

Bekijk de uitgebreide handleiding voor artiesten van de Belastingdienst.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland