13 juni 2022

Je gage uitbetalen

Hoe kun je jouw show laten uitbetalen?
Foto door Markus Spiske via Unsplash

Als je een show hebt gespeeld, dan wil je na afloop natuurlijk je gage laten uitbetalen. Zorg ervoor dat je de juiste formulieren bij je hebt en maak duidelijke afspraken voorafgaand aan het optreden. Geef je inkomsten daarna op bij de Belastingdienst zodat je hierover belasting kunt betalen. Doe je dit niet, reken dan op een naheffing plus een boete. Er zijn verschillende manieren waarop je dit als artiest kan doen. 

Voor artiesten geldt dat altijd eerst bekeken moet worden of er sprake is van een gewoon dienstverband. Dat is meestal het geval als je bijvoorbeeld meerdere dagen per week en minimaal drie maanden achter elkaar voor een bepaald orkest of gezelschap werkt. Is dat niet het geval, dan is de artiestenregeling van toepassing en heb je de volgende opties:

🔹 Je werkt met door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten ‘artiest individueel‘ of ‘artiestengezelschap‘ en stuurt een factuur. Om een factuur te kunnen sturen moet je wel staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (bijvoorbeeld als zzp’er).

🔹 Als er overduidelijk geen sprake is van een dienstbetrekking, kunnen artiest en opdrachtgever schriftelijk afspreken dat de artiestenregeling niet van toepassing is. De artiest kan met deze afspraak een factuur sturen.

🔹 Je laat je verlonen volgens de artiestenregeling en stuurt een gageverklaring. Iedere artiest mag per optreden maximaal €163,- laten uitbetalen zonder dat hier premies of loonbelasting op ingehouden worden.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland