Kies een regio

6 juni 2024

Je gage bepalen

Wat is een eerlijke vergoeding voor jouw act?
Poppunt Gelderland x Valkhof Festival (foto: SZAAR)

Wat kun jij als artiest vragen voor een show? Het is één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden, aangezien er heel wat factoren meespelen. Bij Poppunt Gelderland zetten we een aantal praktische tips op een rij, zodat jij beter kunt bepalen wat een realistische vergoeding is voor jouw act.

‘Gage’ is de vergoeding die jij als artiest krijgt voor een optreden. In een ideale wereld is dat een eerlijk bedrag voor jouw geleverde prestatie. Maar wat is eerlijk en hoe bepaal je dat?

Wel of niet voor weinig optreden

In principe geldt de wet van vraag en aanbod ook op de live-markt. Heel simpel gezegd ben je als artiest dus maar zoveel waard als wat een organisator voor jou wil betalen. Het is dan ook helemaal geen schande om aan het begin van jouw carrière te spelen of draaien tegen een minimale onkostenvergoeding. Als je weinig kost én goed bent, zullen je speelkansen stijgen. Dit is cruciaal om veel podiumervaring op te doen en een reputatie op te bouwen. Zo kun je jouw eerste stappen zetten als artiest en doorgroeien naar een positie waarin je wel een vergoeding krijgt voor je werk.

> Meer over het uitbetalen van jouw gage


Publiek opbouwen

Jouw gage hangt deels af van hoe veel publiek het festival of de zaal verwacht te trekken met het neerzetten van jouw act. Om de programmeur te helpen met deze inschatting, kun je de bezoekcijfers van eerdere shows in de buurt meesturen. Dit kan bijvoorbeeld ook je releaseshow zijn, waarbij je een EP of album presenteert in een aansprekende zaal in je eigen stad of regio. Let wel: een uitverkochte releaseshow in je eigen stad geeft weliswaar een goeie indicatie voor andere shows in je regio, maar niet wanneer je in Groningen of Den Helder gaat spelen.

> Meer over het benaderen van programmeurs


Fair pay rekentool

Vanaf dat je zelf wat publiek op de been kunt brengen, is het eerlijk dat je daar ook een vergoeding voor krijgt. In Nederland is er nog lang niet altijd sprake van eerlijke betaling – oftewel fair pay – van popmuzikanten. Dit bleek onder andere uit de resultaten van dit onderzoek uit 2023, waaruit naar voren kwam dat er een enorme kloof is tussen de inzet en inkomsten van popmuzikanten. Het dichten van die kloof is een complexe puzzel waar volop aan wordt gewerkt, maar die waarschijnlijk nog jaren zal duren. Om als muzikant in de tussentijd alvast beter je gage te kunnen bepalen, is er een speciale rekentool ontwikkeld. Via een aantal vragen kom je er snel achter in welke fase van jouw carrière je zit en welke gage daar ongeveer bij hoort. Dit kan je helpen in het onderbouwen van je gevraagde bedrag aan een festival of podium.

> Ga naar de rekentool


Gageconstructies

De hoogte van je vergoeding is ook afhankelijk van de gageconstructie die wordt gekozen. Zo wordt er voor een festival of voorprogramma vaak een vast bedrag  – een fixed fee – afgesproken. Als je in een poppodium speelt waar tickets worden verkocht voor jouw show, hangt de gage juist vaak af van de ticketinkomsten. Deze verschillende constructies bepalen ook in hoeverre je bijvoorbeeld kunt onderhandelen over jouw vergoeding. Andere factoren die hierin meespelen is of je gevraagd bent of jezelf juist aanbiedt, in dat laatste geval heb je meestal minder onderhandelingsruimte. Ook maakt het type event uit voor de hoogte van de gage: een kleinschalig festivals dat volledig draait op vrijwilligers heeft vaak minder te besteden dan een festival met grote headliners waar tienduizend man publiek komt.

> Lees meer over verschillende gageconstructies


Bepaal jouw minimum

Het kan een lastig en frustrerend proces zijn om over geld te onderhandelen. Zowel met speelplekken als onderling in de band of act kunnen de meningen flink uiteen lopen. Blijf daarom goed met elkaar praten zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Heb je bovenstaande stappen doorlopen en heb je een duidelijk idee van de fase van jouw act en het speelveld waarin je je begeeft? Bepaal dan samen het minimale bedrag waarvoor je wilt spelen en check elke paar maanden of dit bedrag nog steeds realistisch is. Zo kun je je de rest van de tijd focussen op het spelen en voorkom je dat geldzaken je speelplezier verstoren.


Plezier, poen en prestige

Bovenstaande tips kunnen je helpen om jouw gage te bepalen. Toch zijn er altijd uitzonderingen op de regel en zijn er meer redenen om te spelen dan enkel om het geld. Wat denk je bijvoorbeeld van de factor ‘plezier’ of ‘prestige’? Een optreden kan soms minder betalen dan je eigenlijk wilt, maar als het jullie enorm veel plezier oplevert kan dat alsnog een reden zijn om de show te doen. Ook de bekendheid van een bepaald podium of festival kan een reden zijn om toch ‘ja’ te zeggen tegen een iets lagere gage. Zo’n show kan bijvoorbeeld werken als investering die jullie juist kan helpen richting hogere gages in de toekomst.


Meer info

Bovenstaand artikel is tot stand gekomen dankzij dit artikel van onze collega’s van VI.BE, aangevuld met onze eigen tips en ervaringen.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland