20 juli 2020
Geld verdienen met je muziek

Het is te gek om muziek uit te brengen, videoclips te maken en op het podium te staan, maar om te kunnen blijven investeren in je muziek wil je natuurlijk ook ooit geld verdienen. Er zijn verschillende manieren om die inkomsten op te bouwen:
🔹 Live inkomsten
Dit zijn de inkomsten die je uit je shows haalt. Dit kun je met de zaal, het festival of het podium regelen door middel van een factuur of gageverklaring.
🔹 Verkoop van muziek en merchandise (online en offline)
Niet alleen met de verkoop van fysieke releases (bijvoorbeeld vinyl en cd’s) en merchandise kun je geld verdienen, maar ook als je je muziek online aanbiedt kun je geld verdienen. Dit kan bijvoorbeeld via platforms als Spotify, Deezer, Apple Music of Bandcamp
🔹 Syncs
Bepaalde muziek leent zich heel goed voor syncs, het plaatsen van muziek onder beeld.
🔹 Auteursrecht en naburig recht.
Als je aangemeld bent bij Buma/Stemra en je setlist na afloop instuurt, dan ontvang je hiervoor een bedrag. Maar ook naburig recht (Sena) is een waardevolle inkomstenbron voor acts.
🔹 Subsidies en fondsen
Door middel van je muziek kun je aanspraak maken op verschillende subsidies en fondsen. Daar kun je een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van jouw muzikale plannen.
🔹 Crowdfunding
Een andere vorm van financiering voor je muzikale plannen is crowdfunding, waarbij je jouw publiek vraagt om een financiële bijdrage in ruil voor bijvoorbeeld gratis merchandise.
🔹 Sponsoring
Door een sponsordeal aan te gaan met een merk kun je afspreken dat jij bijvoorbeeld kleding van een bepaald merk draagt in je videoclip, in ruil voor een financiële bijdrage voor het realiseren van diezelfde video.
🔹 Mecenaatschap
Hierbij bouw je als artiest een groep van liefhebbers op die jou direct financieel ondersteunen. In andere kunstvormen is dit gebruikelijker, in de popmuziek is het vrij nieuw. Meer lees je in dit gratis e-book over dit onderwerp.
Meer weten?
Kijk dan eens naar dit artikel van Buma/Stemra, waarin ze uitleg geven over hoe zij geld uitkeren voor online muziekgebruik bij bijvoorbeeld Spotify, YouTube en social media.