Kies een regio

27 september 2023

Gageconstructies

Zo bereken je jouw inkomsten bij liveshows
Periot op Poppunt Gelderland X Valkhof Festival

Wanneer een podium of festival jouw act wil boeken, krijg je vaak een financieel voorstel. Hierin staat welke vergoeding – oftewel gage – jij als artiest krijgt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een recette-deal, een fixed fee en wat staat er precies op een costing? Je weet het na het lezen van dit artikel!

Een podium of festival werkt met verschillende constructies voor het bepalen van jouw gage. Voor welke constructie zij kiezen, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw fanbase, eerdere kaartverkoop of het verkochte aantal tickets. Hier onder zetten we de vier verschillende opties op een rij en leggen we je in detail uit hoe ze werken.

1. Vaste gage

Als je een voorprogramma of festivalshow speelt, wordt er vaak gewerkt met een vaste gage. Hierbij spreek je van tevoren een bedrag af dat jij na afloop kunt laten uitbetalen door de speelplek. Bezoekersaantallen of ticketverkoop spelen hierbij geen rol. Een vaste gage wordt ook wel uitkoopsom, fixed fee of flat fee genoemd. 


2. Recette-deal

Het klinkt ingewikkeld, maar ‘recette’ betekent niets anders dan ‘entreegeld’. Hierbij krijg je dan ook geen vaste gage, maar een gedeelte van de ticketopbrengst. Daarom wordt dit ook wel partage- of deurdeal genoemd.

Hoe het werkt
De hoogte van het percentage verschilt per speelplek, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan 80% van de totale ticketopbrengst. Dit telt vanaf de allereerste ticket en hier zit geen ondergrens aan. Het percentage wordt berekend over de netto ticketopbrengst, dat is de opbrengst na aftrek van de servicekosten en 9% btw. Servicekosten verschillen per podium, het btw-percentage op tickets is in Nederland altijd 9%.

Voorbeeld
Jouw show trekt 50 bezoekers die ieder €11 inclusief servicekosten hebben betaald voor een ticket. Van die €11 gaan eerst de servicekosten (bij dit podium €1 per ticket) en 9% btw af (9% van €10, de prijs zonder servicekosten), waardoor je €9,17 netto per ticket overhoudt. Totaal 50 tickets * €9,17 = €458,50 aan netto ticketopbrengst. Daarvan krijg jij 80%, waardoor je €366,80 overhoudt.

In de praktijk
In dit geval geldt: hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten voor de act. Als je veel mensen op de been brengt, is dit dus een goede deal. Bij 100 tickets * €9,17 = €917 * 80% houd je hier bijvoorbeeld €733,60 over.


3. Recette-deal met break even

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij de gewone recette-deal, alleen worden hier eerst de zaalkosten afgetrokken tot de break even. Dat is het punt waarop de zaal geen verlies meer lijdt. 

Hoe het werkt
Op een kostenoverzicht – oftewel costing – brengt het podium de kosten en inkomsten in kaart. Het gaat hier bijvoorbeeld om (een deel van) de kosten voor personeel (technici, bedrijfsleider, stagehands), catering (diner, drankjes), Buma-afdracht of marketing. Zodra deze uitgaven zijn gedekt, begint de inkomstenteller pas te lopen voor de artiest. Die inkomsten komen uit de ticketopbrengst. Sommige venues sturen een uitgebreide costing in Excel of .pdf, anderen doen alleen een voorstel in tekst.

Voorbeeld
De zaalkosten zijn €335 (€250 personeel, €60 catering, €25 Buma-afdracht) en de inkomsten zijn hetzelfde als het voorbeeld hierboven, dus €458,50 op basis van 50 verkochte tickets. Van die inkomsten haal je de zaalkosten af: €458,50 – €335 = €123,50. Dat is het bedrag dat jij als artiest uiteindelijk overhoudt bij 50 tickets. Als je te weinig tickets verkoopt om de break te halen, maakt de zaal verlies. Als je gelukt hebt, nemen zij dit verlies voor hun rekening. Hier kun je alleen niet van uitgaan. Maak van tevoren dus duidelijke afspraken met de zaal, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

In de praktijk
Zalen kiezen vaak voor deze constructie bij (lokale) acts die geen bewezen verkoophistorie hebben, of artiesten waarbij de kans bestaat dat er weinig tickets worden verkocht. Dit risico willen ze nemen, mits de zaalkosten eerst worden gedekt. Na dit punt zijn de ticketinkomsten vaak 100% voor de artiest. Bij 100 tickets * €9,17 = €917 – €335 zaalkosten houd je hier bijvoorbeeld €582 over.


4. Recette-deal met garantie

Deze werkt hetzelfde als de recette-deal met break even, alleen garandeert de zaal hierbij een minimale gage gebaseerd op het verwacht aantal verkochte tickets.

Hoe het werkt
De zaal verwacht minimaal 100 tickets te verkopen voor jouw show. In dat geval krijg je sowieso €582 gage (100 tickets * €9,17 = €917 ticketopbrengst – €335 zaalkosten). Als je minder tickets verkoopt, is het risico voor de zaal. Als je meer tickets verkoopt, krijg je vaak 80% van de ticketopbrengst boven de break.

Voorbeeld
Bij 150 tickets * €9,17 is er €1375,50 aan totale ticketopbrengst. Hier trek je de gegarandeerde gage van €582 en de zaalkosten van €335 af, waardoor er €458,50 aan extra inkomsten zijn bovenop de eerder verwachte 100 tickets. Hiervan krijg jij 80%, wat neerkomt op €366,80. Tel daar de gage van €582 bij op en je komt uit op €582 + €366,80 = €948,80 aan inkomsten voor jou.

In de praktijk
Een podium kan voor deze constructie kiezen als ze erop vertrouwen dat er genoeg tickets worden verkocht, bijvoorbeeld omdat je eerder hun zaal hebt uitverkocht of een grote hype of radiohit te pakken hebt.


Tips

Tot slot, een paar handige tips en termen om te kennen!

Buy out

Een buy out gaat niet over gage, maar over andere kosten die de zaal normaal gesproken voor haar rekening neemt. Denk aan een diner of een hotel voor de artiest. Op verzoek van de act kan in sommige gevallen een buy out worden aangehouden: een geldbedrag waarmee de artiest de betreffende post zelf voor haar rekening neemt. Dit gebeurt vaak bij internationale artiesten die zelf hun eten of slaapplek regelen.

Commissie

Als je niet zelf boekt, maar met een boeker werkt is het gebruikelijk dat deze commissie rekent. Dat is een percentage van 15% bovenop de gage. Bij een vaste gage van €500 komt 15% bijvoorbeeld neer op €75. Deze zogenaamde boekingsfee wordt betaald door de speelplek. Zij betalen in totaal dus €575 waarvan €75 naar de boeker gaat. Bij een recette-deal met garantie van €500 is ook deze 15% gegarandeerd, maar kunnen de inkomsten voor de boeker ook hoger uitvallen als er meer tickets worden verkocht. Als je werkt met een andere recette-deal dan maak je zelf afspraken met je boeker over de verdeling. De speelplek betaalt in dit geval namelijk geen aparte fee voor de boeker.

Onderhandelen

Of je kunt onderhandelen over een voorstel, hangt af van het punt waar jij als artiest staat in je carrière. Doe jij je eerste rondje podia en festivals en heb je nog geen mega fanbase buiten je eigen stad? Dan is onderhandelen niet heel kansrijk en wordt er vaker gekozen voor een recette-deal met break even. Dit is niet per se een slechtere deal, zeker als het je lukt om zelf veel publiek te trekken. Onderhandelen kan wel als je in het verleden al hebt aangetoond voldoende tickets te verkopen en als het podium potentie ziet in jouw aankomende plannen. Licht dus ook zeker even toe hoe jouw releaseplanning, tourschema en promo-activiteiten er in de komende periode uitzien. Als het podium bij haar oorspronkelijke voorstel blijft, is het aan jou om te kiezen of je hier wilt spelen.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland