Kies een regio

11 maart 2024

Een band starten

Foto door Caught In Joy via Unsplash

Een band starten spreekt tot de verbeelding, maar hoe begin je daar aan? Dit artikel geeft je alvast een aantal dingen mee waar je zeker op moet letten als je een band wil oprichten.

Muzikanten vinden

De meeste bands beginnen als een vriendenclubje, via de muziekschool, een oefenruimte in de buurt of tijdens de studies. Er zijn heel wat plekken waar je goeie muzikanten kunt vinden, denk bijvoorbeeld aan De Basis (Nijmegen), GIGANT (Apeldoorn) en Jacobiberg (Arnhem). Maar houd ook lokale initiatieven als Sterrenstof (Ede), De Dag van de Achterhoekse Popmuziek en PLANK (Arnhem) in de gaten. Daarnaast is het interessant om te kijken naar andere plekken waar muzikanten samenkomen: repetitieruimtes, opnamestudio’s, muziekwinkels. Kijk eens op de kaart op onze website voor meer locaties.Ben je op zoek naar geschikte muzikanten voor jouw band? Plaats dan een oproep op het prikbord op onze site!

Toch nog moeite om geschikte muzikanten te vinden? Neem contact met ons op!

Een naam voor jouw band

Een goede naam valt op, past bij de muziek en is vooral makkelijk te onthouden. Denk hier dus goed over na. Een goede bandnaam weerspiegelt je identiteit, dus met een naam bepaal je ook meteen je identiteit als groep.

Maak goede afspraken

Wanneer je een tijdje actief bent als band kan het natuurlijk ook eens mislopen. Zo kunnen de ambities niet bij iedereen hetzelfde zijn, of is het niveau van je beste vriend toch niet wat je ervan verwacht had. En vaak blijkt het dan niet zo gemakkelijk om tegen een vriend of vriendin te zeggen dat hij of zij niet goed genoeg is. Probeer steeds zo open mogelijk te communiceren, zo verlies je geen bandleden en, nog belangrijker, geen vrienden.

Om dit  te vermijden, kan je maar beter vanaf het begin goede afspraken maken. Als je het project echt serieus neemt, kun je die afspraken op papier zetten en laten ondertekenen door alle bandleden. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over repetities (hoe vaak? waar? een vaste dag?),  engagement van de verschillende bandleden (heeft iedereen dezelfde prioriteit?), rolverdeling (wie probeert shows te regelen? wie verzorgt de social media? wie is verantwoordelijke voor de financiën?), wat doen jullie als band als toch blijkt dat iemand de band wil verlaten?

Meer info

Dit artikel is mede tot stand gekomen op basis van dit artikel van onze collega’s van VI.BE.

← Naar overzicht

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland