Kies een regio

10 februari 2020

Distributie

Hoe zorg je er voor dat jouw muziek online vindbaar is?
Foto door James Owen op Unsplash

Tegenwoordig mag jouw muziek natuurlijk niet ontbreken op digitale platforms als Spotify, Deezer en Apple Music. Maar, hoe zorg je dat jouw muziek daar te vinden is? Daar zijn een aantal manieren voor:

Je doet het zelf

Via aggregators als CD Baby, DistroKid en TuneCore kun jij jouw muziek zelf aanmelden bij de platforms van jouw keuze. Als je liever dichter bij huis blijft dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld WM Digital Services, een Nederlands bedrijf waar je jouw releases kunt uploaden en je terecht kunt voor advies op maat.

Onderling verschillen de verschillende partijen nogal van elkaar, bijvoorbeeld op het vlak van kosten, aantal winkels waarin je muziek wordt aangeboden en de afdracht van je royalties. Afhankelijk van wat jij nodig hebt, zal de ene aggregator beter voor jou zijn dan de andere. Onze Belgische collega’s van VI.BE hebben de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende aggregators voor je op een rijtje gezet.

Via een plugger

Er zijn tegenwoordig pluggers gespecialiseerd in het aanbieden van nieuwe releases bij streamingsdiensten. Het voordeel hiervan is dat zij, over het algemeen, goede contacten hebben en daardoor de kans op een plekje in een playlist kunnen vergroten. Hier betaal je natuurlijk wel voor. In dit artikel vind je verschillende platforms die je kunnen helpen bij je online distributie.

Via een label

Door met een label in zee te gaan kun je alle zaken rondom de release uit handen geven. Zij zorgen ervoor dat je muziek online vindbaar is en proberen je in de beste playlists te krijgen. Maar, in ruil hiervoor draag je natuurlijk wel een deel van je inkomsten af.

Meer weten?

In deze video legt auteur en artiestenmanager Martijn Crama hoe jij jouw muziek op Spotify krijgt:

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland