Kies een regio

21 april 2020

Contracten

Met welke verschillende contracten kun je als artiest te maken krijgen?
Foto door Cytonn Photography via Unsplash

Als jij je in de muziekindustrie begeeft, krijg je op een gegeven moment ongetwijfeld te maken met verschillende contracten. De Kunstenbond zette de verschillende soorten contracten op een rijtje. 

🔹 Artiestencontract: In een artiestencontract (ook wel platencontract) leg je afspraken vast met een platenlabel over de productie, de distributie, de verkoop en de promotie van je muziek.

🔹 Licentiecontract: In een licentiecontract lever je als artiest zelf de muziek en het artwork aan bij het platenlabel. Zij betalen en organiseren de productie, de distributie, de promotie en marketing van de muziek.

🔹 Distributiecontract: Als je met een distributeur een deal sluit om jouw opnames voor een bepaalde periode te verkopen en te verdelen, is er sprake van een distributiecontract.

🔹 360 graden contract: Een 360 graden contract is eigenlijk de opvolger van het artiestencontract. Hierin zorg je dat ál je rechten in 1 hand komen en maak je afspraken over de verdeling van álle mogelijke inkomsten die je ontvangt.

🔹 Boekings- en managementcontract: In een boekings- en managementcontract bind je je voor een bepaalde periode exclusief  aan een boeker/manager.

🔹Uitgavecontract: In een uitgavecontract leg je vast dat een uitgever jouw liedjes (dus níet de opnames) gaat exploiteren.

🔹 Platencontract: Hier vind je meer info over platencontracten.

Check je muziekcontract

Een deal sluiten is mooi maar kan ook lelijk uitpakken. Wat moet je tekenen en wat juist niet? Voor elk contract geldt, teken niet voordat je er door een expert naar hebt laten kijken. Daarvoor kun je o.a. terecht bij de Kunstenbond óf bij verschillende professionals die zich hebben gespecialiseerd in juridisch advies op dit vlak. Vergeet ook niet om een van de checklists van BAM! Popauteurs naast je contract te leggen.

Voorbeelden

Op internet zijn verschillende voorbeelden van contracten te vinden. Alhoewel wordt aangeraden om deze niet te zien als juridische info, maar juist als informatie, kan het handig zijn om ze te bekijken als je te maken krijgt met een contract voor jouw act.

🔹 Contract voor optredens of dj-sets (via VI.BE)

🔹 Sessie opnames (via Kunstenbond)

🔹 Modelovereenkomsten Media (via Sena)

🔹

Meer weten?

Heb je vragen over je contract? Laat er dan eens naar kijken door de Kunstenbond. Op hun website vind je meer informatie over de hierboven genoemde contracten.

Ook kun je terecht bij Muziekcontracten.nl voor meer info, voorbeelden, checklists en modelcontracten.

Benieuwd hoe een publishing– of managementcontract er uit kan zien? Bekijk dan onderstaande video’s van auteur en artiestenmanager Martijn Crama:

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland