Kies een regio

6 januari 2020

Boeker

Wat doet een boeker en wanneer is het interessant om met een boeker te werken?
via Unsplash

Een boeker heeft als taak om shows te regelen voor artiesten, vaak is hij/zij werkzaam vanuit een boekingskantoor. Als boeker bel/mail je zalen en festivals om te kijken of ze jouw act willen programmeren. Daarnaast kan een boeker met je meedenken en bouwen aan een plan om jouw act te helpen groeien: van buurthuis, via Luxor Live naar Ziggo Dome of Lowlands.

Mocht je de ambitie hebben om zelf boeker te worden, probeer dan eerst wat ervaring op te doen met een band uit je omgeving. Je kunt ze helpen om hun demo bij de juiste mensen te krijgen, maar je kunt ook daadwerkelijk passende podia en festivals benaderen voor een show. Op die manier kun je zelf een netwerk opbouwen, en uiteindelijk is dat een belangrijke tool voor een boeker.

Welke boekers zijn er?

Bekende Nederlandse boekingskantoren zijn bijvoorbeeld: Friendly Fire, Agents After All, Double Vee Concerts, Topbillin’, Radar Agency en Blip Agency. Een bekend Gelders boekingskantoor is Paperclip Agency.

Wanneer is het juiste moment om samen te werken met een boeker?

Een boeker zal in eerste instantie altijd kijken (en luisteren) naar de kwaliteit van je muziek. Daarnaast is het ook belangrijk dat de muzikanten technisch en muzikaal onderbouwd zijn, en uiteraard dat het live-concept min of meer staat. Een boeker zal vaak vertrouwen op zijn ‘onderbuikgevoel’: kun jij de boeker op een of andere manier raken met je muziek? Daarnaast kunnen andere factoren uiteraard ook een rol spelen in een eventuele samenwerking: Heb je airplay met je muziek? (nog altijd cruciaal voor de carrière van een artiest)? Zijn er goeie recensies in de belangrijkste media? Is er een ‘buzz’ rond jouw act? Communiceert je zelf goed met je fans via bv. social media? Uiteraard speelt ook het economische aspect een grote rol: kan jouw act (op termijn) genoeg opbrengen om de investering in tijd te compenseren?

Voor (relatief) jonge acts is het misschien niet direct interessant om met een boeker in zee te gaan (o.a. omdat het je ook geld kost), maar als je iets verder bent is het fijn wanneer iemand je die taak uit handen kan nemen. Een boeker rekent gemiddeld 15% van de bruto gage voor zijn diensten. Vaak wordt artiesten daarom aangeraden om pas met een boeker in zee te gaan als je merkt dat je zelf geen tijd meer hebt om alle aanvragen voor shows zelf af te handelen.

Hoe kom je aan een boeker?

Om de juiste boeker te vinden, kan je net als bij het vinden van speelkansen, de websites en Facebookpagina’s afschuimen van artiesten waar je je goed bij voelt, waar jij bij past en die op een gelijkaardig niveau staan. Let op: soms ga je bij kantoren waar gelijkaardige bands bij zitten tegen een njet aanlopen omdat die niet van plan zijn zichzelf concurrentie aan te doen. Maar de mogelijkheid dat zij je een eerlijke kans willen geven, is dan wel groter dan wanneer je als metalband gaat aankloppen bij een boeker die gespecialiseerd is in wereldmuziek.

Ten slotte is het goed om te weten dat boekers vaak een tijdje afwachten en jouw act een tijdje in de gaten houden. Ze kijken hoe je het er zelf van af brengt, of je bouwt aan je repertoire en podiumpresentatie, of je zelfstandig stappen maakt en of je zelf een plan hebt waar je naartoe wil met je act.

Meer weten?

🔹 Ben je benaderd door een boeker? Zorg dan dat je dit artikel leest om niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Dit artikel is deels tot stand gekomen door een artikel van onze Belgische collega’s van VI.BE.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 87653800

Werkt vanuit Doornroosje

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland