27 februari 2020
Biografie
Hoe schrijf je nou een goede biografie voor jouw act?
Voor recensies, voor je website, voor je social media, voor de aankondiging van shows. Overal heb je een biografie nodig. In deze tekst benoem je het verhaal van jouw act inclusief inspiratiebronnen, hoogtepunten uit jullie carrière en het genre waar jouw act zich in bevindt. Wat zijn nou echte do’s en don’ts voor jouw bio?
Do’s & don’ts
🔹 Wees creatief en origineel! Maak er niet alleen een droge opsomming van feiten van, maar noem ook leuke anekdotes (maar verlies je niet in inside jokes).
🔹 Vermijd clichés als “we zijn niet in een hokje te plaatsen” of “we hebben een eigen geluid”
🔹 Voorkom spelfouten en laat je bio door anderen lezen voordat je deze publiceert.
🔹 Lees bio’s van andere acts en haal daar inspiratie uit voor jouw eigen verhaal.
🔹 Maak je bio niet te lang (max. 1 a4!) en overdrijf niet
🔹 Benoem geen ellenlange opsomming van de verhouding tussen de bandleden (het zusje van, de neef van) en de wisselingen in bezetting die hebben plaatsgevonden.
🔹 Houd je biografie up to date. Voorkom zinnen als “volgende maand komt onze EP uit” en “vorig jaar stonden we op de Mainstage”.
🔹 Noem het genre en inspiratiebronnen van jouw act, maar noem geen artiesten die niet terug te horen zijn in je muziek
🔹 Denk goed na wat jij in jouw bio zet, want op een gegeven moment zou die bio als propaganda voor je kunnen gaan werken. Zodra het dan ergens gepubliceerd staat, is het moeilijk er weer vanaf te komen.
🔹 Zorg dat de “tone of voice” past bij het type artiest dat jij bent en houd in je achterhoofd wie het publiek is dat jouw biografie gaat lezen
Meer weten?
In dit artikel van Popunie vind je nog meer tips voor jouw bio, óf check deze video van auteur en artiestenmanager Martijn Crama: