Kies een regio

19 februari 2021

Benaderd door een boeker of manager? Check deze tips!

Zo herken je een goede of slechte deal
Foto door Nicholas Green op Unsplash

Als je muziek opvalt op het podium, online of via Spotify dan kun je benaderd worden door geïnteresseerde professionals zoals een boeker of manager. Voor je met zo’n partij in zee gaat, is het goed om te weten waar je op moet letten. Wij zetten enkele tips voor je op een rij! 

Als opkomende act is het goed om in het begin van je carrière zo veel mogelijk zaken zelf te regelen. Er is immers niemand die zo hard voor je zal lopen als jij zelf en het is heel handig als je zelf weet hoe de muziekindustrie werkt. Ook qua inkomsten is het fijn om alles wat je verdient zelf te kunnen houden en weer in je carrière te kunnen investeren. Wanneer je zo veel shows of activiteiten hebt dat je het zelf niet meer kunt regelen, kun je hiervoor samenwerken met iemand anders. Als je hierover in gesprek gaat, let dan op onderstaande punten.

Vertrouwen

Je gaat je muzikale carrière deels in handen leggen van iemand anders, dus is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de partij waar je mee samenwerkt. Voelt het goed als hij of zij jou vertegenwoordigt richting podia, media en andere partijen? Sluit jullie visie over jouw muziek op elkaar aan? En niet belangrijk: vind je het een prettig persoon om mee samen te werken? Vertrouw op je gevoel, dan kun je daarna samen bouwen aan je carrière.

Check wie je voor je hebt

Om te weten of de partij in kwestie de mooie woorden waar kan maken, is het goed even navraag te doen bij andere partijen. Neem contact op met 1 of 2 artiesten die al samenwerken met diegene en vraag hoe hun ervaring tot nu toe is. Check ook bij mensen in het professionele veld of zij ervaring hebben met de partij, bijvoorbeeld bij de programmeur van je lokale podium, je docent, iemand van Poppunt Gelderland of andere muziekprofessionals die je kent.

Financiën

De vergoeding voor een boeker of manager bestaat meestal uit een percentage over je gage of inkomsten. De meeste partijen houden hiervoor 15% aan, maar dit percentage kan verschillen als het takenpakket kleiner of groter is. Het is niet gebruikelijk dat je daar bovenop een vast bedrag of fixed fee per maand moet betalen. Word je wel benaderd door een partij met een dergelijk voorstel, wees dan op je hoede. Je deelt pas de inkomsten als je samen wat verdient, jij hoeft niet eerst te betalen.

Contract

Voelt het goed? Is iedereen enthousiast? Top! Veel managers werken op basis van vertrouwen, maar in overleg kun je de afspraken ook vastleggen in een contract. Met andere partijen leg je de afspraken wel gelijk vast. Er zijn verschillende contracten waar je in jouw muzikale carrière mee te maken kunt krijgen, maar voor elk contract geldt: laat deze altijd eerst checken door een professional. Kom je er niet uit? Kijk dan hier waar je terecht kunt voor juridisch advies.

Check, check, dubbelcheck

(Oud-)deelnemers van Popsport en leden van de Ntb kunnen hun contract gratis laten checken door een specialist, de Kunstenbond heeft een online checklist voor artiestencontracten en er zijn verschillende online juristen waar je tegen betaling je contract kunt laten nalopen. Je kunt hiervoor ook eerst aankloppen bij familie, je ouders of docenten van je opleiding.

Contractduur

Start met een proefperiode van bijvoorbeeld 3 maanden of een half jaar, zo kun je kijken of het resultaat inderdaad is zoals je gehoopt had. Bij wederzijdse tevredenheid kun je het contract verlengen voor een iets langere periode, bijvoorbeeld een jaar. Teken niet gelijk voor een lange periode, dan behoud je de vrijheid om eventueel van team te wisselen zodra jouw carrière daar om vraagt.

Wat kun je zelf doen?

Twijfel je over de gemaakte afspraken of voorwaarden? Kijk eens naar dit artikel van Miero Advocatuur waarin wordt beschreven wat je zelf kunt doen vóórdat je een advocaat inschakelt.

Meer weten?

Meer specifieke go’s en no go’s over managers vind je in dit handige artikel met 6 red flags voor je tekent. In onze kennisbank lees je onder ‘jouw team‘ meer over de professionals die deel uit kunnen gaan maken van jouw team.

Heb je een vraag over bovenstaande info? Je mag ons altijd bellen of mailen, wij denken graag met je mee! Onze contactgegevens vind je onder aan dit artikel.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland