Kies een regio

8 september 2022

Belasting

Met welke belastingzaken moet je rekening houden?

Als jij je als muzikant bij de Kamer van Koophandel als zzp’er hebt ingeschreven zijn er ook een aantal administratieve verplichtingen die je als ondernemer moet nakomen. Je zou kunnen zeggen dat tegenover de verplichtingen en het risico als ondernemer een aantal voordelen staan.

BTW aangifte

Als zzp’er zul je te maken krijgen met de btw aangifte. Hierin verreken je de ontvangen btw van je opdrachtgevers met de betaalde btw in je zakelijke kosten. In principe moet je alle btw die je ontvangt over de diensten/producten die je levert afdragen aan de belastingdienst. Maar, daartegenover staat dat je alle btw die je afdraagt bij je investeringen (bv. een investering voor een live gig) weer terug kan krijgen (want hierover reken je btw aan de opdrachtgever), zolang de investeringen betrekking hebben op je omzet.

Administratie

Je moet je btw aangifte kunnen onderbouwen. Daarvoor houd je een administratie bij van alle facturen en bonnetjes. Daarnaast zet je al deze inkomsten en uitgaven in een duidelijk overzicht zodat alles makkelijk terug te vinden is en dat het makkelijk te controleren is.

Kleine Ondernemers Regeling

Als je gebruikt maakt van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), dan hoef je geen btw aangifte te doen. Je hoeft dan ook geen btw te rekenen bij je opdrachtgevers. Het nadeel hiervan is wel dat je de btw over je investeringen niet terug kan krijgen. Voor veel zzp muzikanten is dit vaak niet voordelig omdat zij relatief veel investeren (bv. gear, plug-ins, pedalen, mics etc).

Dit artikel is deels tot stand gekomen op basis van een artikel van muzikantenboekhouder Mathijs van der Voorn bij POPEI. 

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Sarina van Dijk

Sarina van Dijk

sarina@poppuntgelderland.nl 06 16163686

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland