Kies een regio

26 september 2022

Beats verkopen

Tips & tricks voor beatmakers
Foto door Pablo de la Fuente via Unsplash

Tal van producers zijn bezig met het maken van beats en verscheidene rappers en vocalisten zijn juist op zoek naar beats om hun vocals op los te laten. We zetten hier 9 tips op een rijtje voor producers die hun beats onder de aandacht willen brengen.

🔹 Beatstars is een bekend en goed platform om beats te verkopen en wanneer je daar succesvol bent zul je merken dat je ook op andere kanalen (zoals je socials) meer aandacht krijgt.

🔹 YouTube is hét kanaal om beats te ontdekken en via feedback in de vorm van comments, likes of views kun je de potentie van een beat ook beter inschatten. Bij elke beat die je uploadt naar YouTube is het raadzaam om deze nauwkeurig te omschrijven en taggen, zodat je beter vindbaar bent via de zoekfunctie van de site. Vermeld in de beschrijving bijvoorbeeld via welke link ze jouw muziek kunnen kopen. Wil je voorkomen dat mensne jouw beat gebruiken zonder toestemming? Upload je beat dan in lage kwaliteit en gebruik vocal tags met jouw naam.

🔹 In de beatmarkt is het een bekend fenomeen om “free beats” aan te bieden, maar doet dit alleen onder strikte voorwaarden. Je kunt je beats bijvoorbeeld aanbieden voor niet-commercieel gebruik of met naamsvermelding van de producer in de titel van de track en in de description. Door je tracks als gratis download aan te bieden fungeren ze als promotiemateriaal en kun jij aan jouw reputatie bouwen.

🔹 Zorg voor regelmaat en consistentie. Drop bijvoorbeeld niet in één keer 4 nieuwe beats, maar verspreid ze over een aantal weken. Je kunt daarvoor ook werken met een releaseschema, om zo je achterban uit te bouwen.

🔹 Toch geldt ook hier: kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je op YouTube bijvoorbeeld veel negatieve feedback krijgt, dan kan dit in je nadeel gaan werken. Het kan lastig zijn om de regelmaat aan te houden en in kwaliteit te blijven voorzien, maar probeer te blijven voldoen aan de verwachtingen van je following.

🔹 Probeer een eenduidige lijn te trekken in je artwork en de afbeeldingen waarmee je je beats combineert. Dit zorgt voor herkenbaarheid bij je achterban.

🔹 Natuurlijk wil je uiteindelijk geld verdienen met je beats. Dat kan over het algemeen op twee manieren: Door de advertenties op YouTube en door het licenseren van jouw beats.

🔹 Bouw aan je netwerk. Probeer jezelf niet alleen onder de aandacht te brengen van je favoriete artiesten en beatmakers, maar check ook met wie zij nog meer in de studio zitten. Wie is bijvoorbeeld de mixing engineer of de muzikant die de loop inspeelt? Wellicht kunnen zij je weer een stapje dichterbij de beatmaker helpen.

🔹 Probeer te ontdekken hoe je de verschillende platforms het best kunt inzetten voor jouw act. Hoe zitten het algoritme van YouTube bijvoorbeeld in elkaar? Hoe beter je weet hoe ze werken, hoe makkelijker je er op in kunt spelen.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel wat verscheen bij onze Belgische collega’s van VI.BE. Daar lees je ook meer over de financiële kant van het verhaal en het licenseren van je tracks.

← Naar overzicht

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland