Kies een regio

5 december 2019

Auteursrecht (Buma/Stemra)

Wat is het auteursrecht?
Foto door Jack Hamilton op Unsplash

Auteursrecht. Het is zo’n term die je regelmatig voorbij hoort komen als je je verdiept in de wereld van muziekrechten. Maar, wat is auteursrecht nou eigenlijk? Wanneer krijg je er mee te maken? En hoe kun je er aanspraak op maken?

In Nederland wordt de afdracht van auteursrecht geregeld door Buma/Stemra. Buma haalt geld op voor schrijvers en componisten van muziek. Elke keer als een liedje dat zij hebben geschreven wordt gedraaid op radio, tv, internet en in winkels, restaurants en openbare gelegenheden, krijgen zij geld. Daarom is het belangrijk dat je je muziek aanmeldt bij Buma. Stemra incasseert geld namens jou als auteur als je muziek gekopieerd wordt, denk daarbij bijvoorbeeld aan het persen van cd’s. maar ook als jouw muziek in een commercial wordt gebruikt (een sync) haalt Stemra geld voor jou op.

Door het auteursrecht (of: copyright) mag alleen de maker (auteur) beslissen over het gebruik van de muziek die jij hebt geschreven. Is de muziek met meerdere mensen geschreven? Dan is wettelijk vastgelegd dat de tekstdichter een even groot deel krijgt als de componist. Je kunt je rechten wel overdragen of verkopen.

Meer weten?

Op de website van Buma/Stemra vind je meer info over! Een ander interessant artikel op auteursrecht vind je op de site van Gigstarter (geschreven door muziekadvocaat Sander Petit). Tot slot wijzen we je graag op deze informatieve video van auteur en artiestenmanager Martijn Crama:

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland