Kies een regio

14 juni 2022

⏩ Merchandise in Gelderland

Een mooie manier om wat extra's te verdienen en jezelf als act te onderscheiden
Foto door emarts emarts via Unsplash

Naast inkomsten uit shows is ook merchandise een goede manier om als artiest wat extra’s te verdienen. In deze Fast Forward lichten we een aantal Gelderse organisaties uit die jouw act kunnen voorzien van vette merch! Dit zijn ze:

Groenewas

Veelzijdige duurzame drukkerij

Een van de populairste vormen van merchandise is kleding. Veel acts verkopen bijvoorbeeld T-shirts en soms zelfs sokken of sjaals. Mocht je daar interesse in hebben, neem dan contact op met de Groenewas textiel- en zeefdrukkerij in Nijmegen. Daar worden al ruim 13 jaar op duurzame wijze totebags, hoodies en T-shirts gemaakt. Groenewas maakte onder andere al merch voor Popronde, het Valkhof Festival en X-Raiders. Als tips geeft Groenewas mee om een sterk beeldmerk op te bouwen als act, herhaling is daarbij belangrijk. Het is ook goed om niet alleen standaard een zwart T-shirt met opdruk te hebben, maar ook opvallende merch aan te bieden. Tot slot is het handig om merchitems te verkopen in meerdere prijsklassen, zodat iedereen het zich kan veroorloven om je te supporten.

> Groenewas

Willemeen

Zeefdrukkerij sinds de jaren ‘70

Poppodium Willemeen in Arnhem beschikt over een zeefdrukkerij, die al sinds de jaren ’70 in gebruik is! Hier kun je terecht om bijvoorbeeld vette artworkposters te laten bedrukken, of bijvoorbeeld om je CD- of vinylhoes of totebags van een mooie opdruk te voorzien. “Je moet vooral op letten dat je iets drukt wat echt bij je act past, het esthetische staat vooraan”, geeft Jorrit Hompe van Willemeen mee als tip. “Ook moet je er goed op letten hoeveel je er in gaat investeren, het voordeel daarbij is dat we bij Willemeen in zeer kleine oplage kunnen zeefdrukken. Verder kun je als je echt DIY bent, een cursus volgen in zeefdrukken bij Willemeen. Wees creatief, op alles wat plat is kun je zeefdrukken!”

> Willemeen

Knust

Stencildrukwerk sinds 1984

In podium/productiehuis Extrapool in Nijmegen is Knust gevestigd. Knust is een grafische stencilwerkplaats, zij zijn sinds 1984 actief en gespecialiseerd in stencildruktechniek. Hier kun je bijvoorbeeld terecht als je je de artwork van je release als poster wil verkopen. Ook worden er veel hoezen van platen of cassettes bedrukt bij Knust.

> Knust

Klunder

Zeefdruk en digitale print

Het Twellose bedrijf Klunder specialiseert zich naast zeefdruk ook in digitale print. Daardoor zijn ze in staat om bijvoorbeeld stickers te drukken, en dat is natuurlijk handig om je hele omgeving kennis te laten maken met de naam en logo van jouw act of juist je single- of albumartwork.

> Klunder

Cassettes, Cd’s & Lp’s

Breng je muziek fysiek uit

Een logische keuze voor het verkopen van merch is om je muziek fysiek uit te brengen op vinyl, cd of cassette. Mocht je je muziek op CD willen uitbrengen, dan kun je terecht bij Nivedita CD en DVD producties, uit Terwolde. Hier kun je cd’s laten persen in kleine oplages. Cassettes kun je laten dupliceren bij het Lochemse bedrijf De Bandjesfabriek. Voor vinyl zijn er buiten Gelderland veel opties zoals Deepgrooves, Mediadub en Record Industry.

Heb je geen idee welke manier van releasen het best bij jouw act past? Check dan eens dit artikel.

> Nivedita
> De Bandjesfabriek

Samenwerking met studenten
Wat ook een optie is, is om contact te zoeken met mensen die opgeleid worden als bijvoorbeeld kunstenaar of ontwerper. Denk bijvoorbeeld aan ArtEZ of de HKU. Daar lopen veel mensen rond die je wellicht kunnen helpen met je act voorzien van toffe merch. Neem dus zeker contact op als je op zoekt bent naar een creatievere samenwerking. 

Do It Yourself
Als je niet direct geld hebt om te investeren in merch kun je het heft ook in eigen handen nemen. Voor weinig geld kun je bijvoorbeeld een stempel laten maken om daarmee voorwerpen te voorzien van bijvoorbeeld het logo of de naam van je act. Ook kun je blanco T-shirts beschilderen of tie-dyen, als je de skills daarvoor hebt. Dit verhoogt ook nog de kans dat je aanhang iets zal aanschaffen, omdat het volledig zelf gemaakt is. Als je alles zelf doet zijn de kosten lager, maar het kost wel meer tijd.

Ken jij nog toffe merchbedrijven? Laat het ons weten via redactie@poppuntgelderland.nl!

Check ook:

🔹Hoe kun je makkelijk een webshop opzetten? Het antwoord daarop en verdere tips lees je in ons kennisbankartikel over merchandise.
🔹Voor een verder overzicht van het Gelderse muzieklandschap kun je een kijkje nemen bij Gelderland in kaart.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland