Kies een regio

18 april 2024

⏩ 12 Gelderse platenzaken

Bekende en minder bekende hotspots in onze provincie

Verspreid over Gelderland zijn diverse platenzaken te vinden waar jij terecht kunt voor nieuwe én tweedehandse CD’s en vinylplaten. Unieke plekken waar je eindeloos kunt struinen, op zoek naar die ene parel. Wij lichten er 12 voor je uit!

Vinta

In Tiel vind je dit grote pand uit 1600 met 60.000 LP’s, CD’s en singles van oud tot nieuw. Vinta verkoopt grotendeels tweedehands vinyl, maar heeft ook nieuwe uitgaves en diverse bijzondere collectorsitems. Verderop in de straat is er van dezelfde eigenaren een vintagewinkel met design, meubels en vintage kleding.

> Website

BasVinyl

In Winterswijk vind je sinds 2022 BasVinyl, een gezellige winkel waar je terecht kunt voor de in- en verkoop van tweedehands en nieuw vinyl. Naast gratis koffie kun je hier ook gebruikmaken van de platenschoonmaakservice en verkoopt Bas Horstman er platenspelers en accessoires. 

> Website

Discords

Sinds 2022 is Nijmegen een platenzaak rijker: Discords in de Lange Hezelstraat. De winkel werd geopend door drie muziekliefhebbers met een passie voor het ontdekken en delen van muziek. Je vindt hier niet alleen vinyl en cd’s maar ook kunst, platenspelers, merchandise en gadgets. Het aanbod loopt uiteen van gevestigde artiesten tot aanstormend talent en van nieuw tot tweedehands.

> Website

Wim’s Muziekkelder

Wim Vriezen in zijn muziekkelder (foto Roel Kleinpennink)

 

Een fenomeen in de Achterhoek! Wim’s Muziekkelder in Doetinchem heeft een groot aanbod: in de winkel liggen ongeveer 4000 lp’s en 5000 singles. Ook vinden er regelmatig optredens plaats in tussen de platenbakken. Veel van de ruim 500 instoreconcerten zijn online terug te kijken.

> Website

It’s (not) Only Rock ‘n’ Roll (IORR)

In 2014 opende platenverzamelaar Ron Brands de winkel IORR in Epe, vernoemd naar zijn favoriete track van de Rolling Stones: ‘It’s Only Rock ‘n’ Roll’. In het logo zit daar het woordje ‘not’ bij, want de winkel verkoopt alle genres, van Corry Konings tot King Crimson. De zaak zit in een oude bakkerij met een oppervlakte van zo’n 250 m² vol met lp’s, singles, cd’s en popmemorabilia.

> Website

Kroese

Kroese heeft vestigingen in Arnhem en Nijmegen. Naast deze twee grote speciaalzaken heeft Kroese ook een uitgebreide webshop met cd’s, dvd’s en vinyl. Daarnaast is er een Kroese recordlabel waarop releases van uiteenlopende acts zijn verschenen.

> Website

No Dust Records

Als metal je ding is, moet je in Wezep aan de rand van de Veluwe zijn. Daar is No Dust Records te vinden, een platenzaak die zich specialiseert in allerlei vormen van metal. De zaak heeft ook een eigen platenlabel waarmee ze materiaal van onafhankelijke metalbands uitbrengen om zo de underground scene in leven te houden. Naast metal is er ook aandacht voor rock, prog, pop, jazz en blues.

> Facebook

Plato Apeldoorn

Plato Apeldoorn is gevestigd in Mansion 24. In dit pand vind je niet alleen een café, kledingwinkel en kapperszaak, maar dus ook een platenzaak. In het verleden werd deze winkel uitgeroepen tot leukste platenzaak van Nederland. Klassiek, dance, soul, heavy metal: voor alle genres kun je hier terecht.

> Website

De Platenwinkel

De Platenwinkel is een kleinschalige, overzichtelijke winkel in het centrum van Harderwijk. Hier wordt geen onderscheid gemaakt in genres en vind je nieuwe en tweedehandse releases bij elkaar. Zo kun je zelf op ontdekkingstocht door de winkel.

> Website

Waaghals

Waaghals, bekend van de knallend groene winkels, bestaat sinds 1985 en is gevestigd in Arnhem en Nijmegen. Op beide locaties is een uitgebreide collectie met zowel nieuwe als tweedehands LP’s en CD’s. Naast de winkel brengen ze eigen releases uit op het label Waaghals records. 

> Website

Walk-In Zutphen

In Zutphen vind je de platenzaak Walk-In, gerund door Bobby Huisman. Verdeeld over drie etages vind je vinyl in alle genres, cd’s en dvd’s. De hoofdmoot daarvan is tweedehands, maar ook nieuwe releases zijn te verkrijgen. Regelmatig zijn er instore optredens en mocht je twijfelen over je aanwinst, dan kun je die eerst beluisteren in de winkel onder het genot van een kopje koffie.

> Instagram

Eastman Records

Eastman Records (foto Roel Kleinpennink)

 

Eastman Records heeft sinds 2021 een fysieke vestiging in Didam met vinyl, boeken en gezelschapsspellen. Midden in de Achterhoek vind je hier net dat ene item waarnaar je op zoek bent, ontmoet je andere verzamelaars en muziekrariteiten. Fans en verzamelaars van Normaal komen hier extra aan hun trekken in de speciale Normaal-hoek.

> Website

Meer info

Ken jij nog meer platenzaken in Gelderland? Of heb je een andere tip? Laat het ons weten!

Meer muzikaal Gelderland vind je bij Gelderland in kaart.

← Naar overzicht

Heb je vragen?

Kom je er nog niet helemaal uit en heb je vragen? Neem dan contact op!

Portet van Douwe Esschendal

Douwe Esschendal

douwe@poppuntgelderland.nl 055 - 521 63 46

Werkt vanuit Gigant Apeldoorn

Portet van Imke Loeffen

Imke Loeffen

imke@poppuntgelderland.nl 06 41716751

Werkt vanuit Luxor Live

Portet van Riques Ter Heerd

Riques Ter Heerd

riques@poppuntgelderland.nl 06 24814418

Werkt vanuit Doornroosje

Gerelateerde artikelen

Contactgegevens

info@poppuntgelderland.nl
06-41716751

Check hier wie je moet hebben

Website door Vincent Hammingh & Marcel Klein Legtenberg

© Poppunt Gelderland